Meşteşuguri şi Artă populară în Ţara Călatei

Ţara Călatei formează din punct de vedere etnografic o zonă relativ unitară, caracterizată prin frumuseţea şi bogăţia artei populare tradiţionale, în special sculptura în lemn şi piatră, mobilierul pictat, micile produse de artizanat din lemn, ţesăturile şi broderiile. Toate acestea sunt încă bine păstrate şi reprezentate în întreg ţinutul din generaţie în generaţie şi este mândria localnicilor.

Sculptura în lemn

Este îndeletnicirea preferată a bărbaţilor. Foarte mulţi meşteri pricepuţi şi-au lăsat amprenta de-a lungul vremii asupra gospodăriilor şi satelor din ţinut.

Deşi, în zilele noastre, sunt tot mai puţini, încă mai găsim meşteri în acest domeniu pentru a putea realiza adevărate opere de artă: o poartă scundă sculptată, numită şi uşa străzii, cu bogate motive vegetale stilizate, flori, păsări, rozete, etc. sau o faţadă (fronton) de casă tradiţională unică, frumos sculptată, decorată sau pictată şi reprezentativă pentru Ţara Călatei.

Comuna Izvoru Crişului este renumită pentru artizanate din lemn. Renumitele Cutii secrete, piesele şi tablele de şah, obiecte de uz gospodăresc şi multe alte minunăţii lucrate manual, le găsim la tarabele cu artizanate din sat.

Este inevitabil să treci prin Izvoru Crişului şi să nu îţi facă ceva cu ochiul, de pe una dintre zecile de tarabe.

Prelucrarea pietrei

Piatra de Viştea este un brand al Ţării Călatei. De când se ştiu, meşterii din Viştea exploatează şi cioplesc piatră.

Astăzi, zeci de cioplitori, sculptori şi restauratori ȋn piatră lucrează la Levente Companie, firmă care dispune de tehnologia completă necesară procesării pietrei, de la extragere şi până la prelucrare şi sculptare.

Calitatea construcţiilor şi frumuseţea decoraţiunilor din piatră de Viştea a fost apreciată de arhitecţi celebri, astfel că acest material a fost folosit chiar şi la construcţia Casei Poporului din Bucureşti şi Palatului Parlamentului din Budapesta.

Prelucrarea pietrei

Prelucrarea pietrei

Cutii secrete fabricate manual la Izvoru Crişului

cutii

Piese şi cutii de şah

sahuri

Fabricarea manuală a cutiilor pentru şah la Izvoru Crişului

sahuri-made

Fabricarea manuală a pieselor de şah – Izvoru Crişului

piese-sahuri-made

Mobilierul pictat şi Camera Curată

Interiorul unei case tradiţionale, în special cea maghiară, reprezintă o armonie a culorilor. Cea mai importantă încăpere este camera tradiţională cu mobilier pictat. O mai găsim şi sub denumirea de “camera curată” sau în maghiară Kalotaszegi Szoba sau Kalotaszegi Cifra SzobaCamera curată – cu piesele de mobilier pictat, ceramica pictată, oale, costume populare, cizmele roşii, negre şi multe broderii şi cusături – vă va lăsa cu gura căscată. Aceasta este o impresionantă moştenire culturală materială a Transilvaniei şi este, din fericire, foarte bine păstrată in Ţara Călatei de către maghiari.

Această cameră curată sau “cifra szoba” in maghiară (“cifra” este in limba romana regionalismul “ţifraş”, adica ornamentat, împodobit, dichisit, viu colorat) este plina ochi de broderii simple sau cu perle, rochii şi şurţuri, cămăşi, podoabe de cap, sertare cu costume frumos aranjate, dar si porturi populare pentru copii, adulți si bătrâni.

Într-o asemenea cameră se păstrează portul traditional al mai multor generații. Este locul unde fiecare membru al familiei se imbracă in zi de sărbătoare sau când merge la biserică. Aceasta cameră este mândria oricărei familii maghiare din Ţara Călatei. Deşi, în present, nu mai există in fiecare casă, aceste încăperi se găsesc des in localităţile din Ţara Călatei.

În materie de artişti în pictura mobilierului, găsim încă în satele Mera, Almaşu, Sâncraiu, Izvoru Crişului şi altele.

 

Cusutul şi broderiile

Meşteşugul cusutului este foarte bine reprezentat în Ţara Călatei, chiar şi în ziua de azi. Gyarmathy Zsigáné Hory Etelka (1843-1910) a readus în atenţia contemporanilor meşteşugul cusutului, repunându-le în valoare până la rang de artă. GZH Etelka a fost supranumită şi patroana Călatei. Cusăturile din întreg ţinutul sunt de două tipuri:

  1. Cusutul scris – femeile care au talentul desenului, scriu (desenează) diferite motive tradiţionale cum ar fi: flori, păsări, arbori, etc. ca mai apoi cusutul urmăreşte motivele desenate.
  2. Cusutul tăiat – este cea mai răspândită formă de cusut. În acest caz, motivele urmăresc firele pânzei.

Toate cusăturile din Ţara Călatei, cele originale, sunt monocrome (roşii, albastre, verzi, albe, negre). Cusăturile sunt bine reprezentate în feţele de masă, feţele de pernă, cearşafuri şi piese de îmbrăcăminte.

Astfel de cusături întâlnim în satele Căpuşu Mare şi Izvoru Crişului, la tarabele înşirate în faţa caselor, de-a lungul drumului european E60, dar şi în alte sate din ţinut, sau marţea la renumita piaţă din Huedin, piaţă cu o tradiţie foarte veche.

O mică ramură a acestui meşteşug o reprezintă păpuşile cu cap de porţelan, frumos îmbrăcate în port popular tradiţional. Păpuşile sunt achiziţionate din import de către femeile care se ocupă cu această ramură, apoi le sunt croite cu mare migală costumele populare. Aceste păpuşi devin mici purtatoare a tradiţiei portului autentic, fiind suveniruri excelente pentru turişti sau cadouri pentru cei dragi.

Aceste artizanate sunt la mare căutare în rândul turiştilor străini din toată lumea. În Budapesta există de foarte multă vreme o piaţă dedicată artizanatelor din Ţara Călatei.

cusaturi