Șurile din Dolu

Postat în Impresii de călătorie. 19/11/2016

Șurile din Dolu

 

Cine a auzit până acum de satul Dolu? Poate prea puțini știu de el. Recunosc că nici eu nu știam de satul acesta de la marginea Țării Călatei – Ținutul de Jos.

Ei bine, Dolu este un mic sat ce găzduiește sub 100 de suflete, din comuna Zimbor, județul Sălaj, atestat documentar în anul 1461.

Aflat cu treabă prin zonă și studiind casele și ce porți sculptate mai găsesc pe la marginea ținutului, am ajuns pe un drum proaspăt reabilitat ce duce din centrul satului Zimbor spre satul Dolu, fiind la doar 6 km de acesta.

Vremea nu a fost prea prietenoasă, dar asta nu m-a descurajat deloc. Arhitectura o putem vedea și fotografia pe orice anotimp.

Odată ajuns în sat mi-au atras atenția șurile, deși eu căutam arhitectura specifică a caselor și porțile de lemn. Niște construcții aparte față de ce eram obișnuit să văd prin satele ținutului s-au arătat când pe dreapta, când pe stânga. Am văzut una, apoi alta și încă una și tot așa prin tot satul.

sura-2

Construcțiile din cărămidă lucrată manual, numită și cărămidă țigănească, păreau mai degrabă a fi mici biserici navă fără turn, cu geamuri false în arcadă. Unele sunt frumos văruite, altele sunt cu cărămida la vedere. Am descoperit și o mândrețe de șură cu ceas, unele cu anul construcției, iar alta văruită în alb are și un mesaj religios: “Să lăudăm pe Isus”. Cred că și animalele sătenilor sunt sau erau mândre de casele lor, nu mai zic de stăpâni.

sura-3

Toate acestea sunt mărturia bunăstării de odinioară. Nu știu câte din aceste șuri mai găzduiesc animale, dar cu siguranță sunt unice, cred eu și merită o plimbare pe ulițele satului pentru a le admira și fotografia.

În centrul satului se află și o biserică ortodoxă modestă, dar surpriza a fost să văd și două case specifice ținutului, frumos restaurate și îngrijite și două porți sculptate. Felicitări celor care le-au păstrat intacte!

Puțin mai jos de centrul satului am găsit o altă casă “de Călata”, cam neîngrijită ce-i drept, văruită în acel frumos albastru specific caselor țărănești și cu fronton din lemn sculptat.

case

 

Cu siguranță a meritat această plimbare prin Dolu, iar la primăvară voi merge din nou.

Cosmin Giurgiu  – președinte APDT