"Cetatea de pământ" sau "Cetatea de la Bolic", aflată în cătunul Cetatea Veche (Bolic), aparținător de orașul Huedin, își are începuturile în perioada Hallstattiană și este una din cele mai întinse fortificații din această perioadă.
Zona denumită horaițe (horaiță = regionalism, în sensul de dealuri, zone accidentate, fânațe) aflată la poalele Vlădesei și străjuită de înălțimea Horaița (1078 m) la sud, satul Sâncraiu la nord, Călata la est și Alunișu la vest, este foarte atractivă.
Cascada Păniceni este mai puţin cunoscută turiştilor. Ea se află între două stânci masive (pereţi verticali) care marchează intrarea în Cheile Păniceniului. Cascada este formată de pârâul Păniceni şi are o înălţime de 8-9 metri.
Cheile Păniceniului (sau Cheile Păniceni, Defileul Păniceni) reprezintă o arie naturală stâncosă, cu statut de rezervaţie naturală, situată pe cursul inferior al pârâului Păniceni, la sud de satul Păniceni (comuna Căpuşu Mare, judeţul Cluj).
Barajul Drăgan, cunoscut şi sub denumirea de Barajul Floroiu, asigură retenţia apelor râurilor Drăgan şi Sebeşel, fiind amplasat imediat în aval de confluenţa celor două râuri.
Prima biserică a localității Huedin a fost construită, cel mai probabil, în secolul a XIII-lea. Ea este atestată din 1332 ca biserică parohială.
Domeniul de la Ciucea este cumpărat de către Octavian Goga în anul 1920 de la Boncza Berta, văduva poetului maghiar Ady Endre.
Biserica de lemn din Tămașa, judeţul Sălaj, se află în prezent în localitatea Ticu-Colonie din județul Cluj, unde a fost adusă în 1935.
Biserica de lemn din Nadășu, comuna Izvoru Crișului, este construită în 1720 cu fonduri de la credincioşii din sat. Meșterii constructori au fost: Ghiran Ioan, zis al Surdului, cu fiul său, tot Ghiran Ioan. Lăcaşul a fost ridicat din lemn de stejar.
Biserica reformată din satul Alunişu, comuna Sâncraiu, a fost construită în anul 1273 și a suferit modificari in mai multe rânduri: în 1690, 1728, 1897, 1904 (turnul).
Biserica din Bedeciu, comuna Mănăstireni, a fost construită ȋn stil gotic, din piatră şi mortar, cu un turn ȋnalt acoperit iniţial cu şindrilă.
Astăzi, şindrila a fost ȋnlocuită cu tablă. Pereţii bisericii sunt susţinuţi ȋn exterior cu contraforturi.
Castrul roman de la Bologa sau „Resculum” este cea mai veche aşezare din zonă, specificată în documente. El a fost ridicat în jurul anului 106, drept garnizoană a Cohortei II “Hispanorum”, a carei misiune era, probabil, apărarea graniţei Imperiului Roman.