Pietrocii Onciului – Fildu de Sus

Postat în Impresii de călătorie, Noutăți din Țara Călatei. 8/10/2018

Comuna Fildu de Jos din județul Sălaj, așezată în partea sudică a acestuia, la contactul depresiunii Almașului cu munții Meseș, conturată într-un spațiu de o frumusețe și un farmec aparte, este una din comunele ținutului Călatei unde se mai păstrează viu portul tradițional autentic – românesc în satele Fildu de Jos, de Mijloc și de Sus, dar și maghiar în satul Tetișu.

Fildu de Jos – foto arhiva APDT – 30 aprilie 2016

Comuna este renumită și datorită bisericii de lemn din Fildu de Sus, monument istoric, ridicată în anul 1727, conform inscripției crestate desupra ușii. Monumentul este reprezentativ pentru bisericile de lemn din Sălaj (peste 80 la număr), având cea mai înaltă turlă dintre toate. Merită văzută!

Biserica de lemn din Fildu de Sus – foto arhiva APDT – 30 aprilie 2016

Nelu Mangău – meșter popular, tot din Fildu de Sus, cunoscut în zonă și ca pălincarășu’ satului, “împistrează” (împodobește prin tăieturi n.r.) cu măiestrie miniaturi a unor obiecte din gospodărie, din lemn de dud.

De neratat sunt porțile tradiționale din lemn de la Filduri. Cele mai multe “porți românești de Fildu” le găsiți tot la Fildu de Sus. La Tetișu puteți admira frumoasele porți scunde sau ușa străzii, dar și biserica reformată. Despre toate acestea veți afla într-un articol mai amplu.

Poarta tradițională din Fildu de Sus – arhiva APDT – 30 aprilie 2016

Ramânem tot la Fildu de Sus, ca să descoperim câteva monumente ale naturii, că defapt acesta a fost și scopul vizitei noastre. Din discuțiile purtate, mai în primăvară, cu domnul primar Albert Nicolae, despre potențialul turistic al comunei, aflăm despre Pietrocii Onciului și Piatra Peșterii de la Fildu de Sus, dar fiind foarte ocupat cu multe alte proiecte, nu am avut timpul necesar să merg și am așteptat minunatele culori ale toamnei, un adevărat deliciu vizual și fotografic.

Așadar, într-o zi superbă de toamnă (6 octombrie 2018), cu cer de un albastru intens, am ajuns la Fildu de Sus și după câteva întrebări prin sat, am pornit spre Pietrocii Onciului. Cum era de aștepat, am ratat drumul indicat de localnici și ne-am trezit undeva spre Hodișu, sub abruptul nordic al depresiunii Huedin. Nici o problemă, le zic copiilor pe care i-am dus cu mine în excursie. Numai bine, că o să admirăm panorama peste Filduri și depresiunea Almașului.

Fildu de Sus văzut de pe abruptul nordic al depresiunii Huedin

După o studiere mai atentă a locului, datorită avantajului înălțimii, prin teleobiectivul magnific de 400 mm, observ mai in vale niște pietroaie. Da, astea sunt, le zic copiilor.

Pietrocii Onciului văzuți de pe abruptul nordic al Depresiunii Huedin.

Ajungem deasupra “pietrocilor” cum le zic oamenii locului.

Deasupra pietrocilor Onciului

Menționez că sunt aproape de sat și se poate ajunge pe jos, într-o mică drumeție, sau cu căruță cu cai, ori cu 4×4. Locul este foarte frumos și cu siguranță te vei întreba, ca și mine, cum au ajuns pietrocii aștia aici, având în vedere relieful general al locului, cu dealuri domoale, bune pentru agricultură, și văi nu foarte adânci.

Explorând locul

Un „puzzle” de roci mari, așezate parcă de o mână de uriaș, marchează cotitura unei văi. Odată ajuns deasupra lor vei zice: uau ce frumos e!

Pietrocii

Am început să explorez locul și să fac fotografii . Copiii, Caesar și Petrică, explorau locul în stilul lor caracteristic – zburdau peste pietre mai ceva ca omul păianjen :p Se citea de la o poștă fericirea de pe fețele lor.

Maria admira frumusețea pietrelor, albastrul cerului și “poza” pentru o amintire (de Facebook :p ) reușită a excursiei de azi.

Maria – fotografie memorabilă

De multe ori este greu să descrii un loc ca și acesta și nu sunt adeptul unor descrieri pompoase, poate contrare realității, așa cum citim de multe ori. Frumusețea locului, peisajele și trăirile de moment le simți doar acolo, iar fotografiile pot descrie parțial un loc, de aceea vă îndemn să mergeți și să vedeți cu ochii voștri.

Bucurați-vă de ce vă oferă natura și frumosul nostru Ardeal!

Cosmin Giurgiu – președinte APDT

 

Galerie foto!