Petrinzel (Kispetri) – un sat de poveste

Postat în Impresii de călătorie. 21/09/2016

Petrinzel (în maghiară Kispetri, în traducere Petrindu Mic) din comuna Almaşu, judeţul Sălaj, aparţine etnografic de Ţinutul de Jos al Ţării Călatei. Odinioară un sat prosper, locuit majoritar de maghiari harnici şi gospodari, dar şi de români. Azi este doar un sat de un pitoresc aparte şi merită luat la pas în orice anotimp. Căsuţe tradiţionale şi porţi sculptate pot fi admirate la tot pasul. Frumuseţea satului retras între dealuri, aproape de cetatea Almaşului, vă va uimi.

case-porti

Două bisericuţe foarte frumoase (Reformată şi Ortodoxă) veghează satul şi pe cei ramaşi, majoritatea bătrâni, deoarece tinerii au luat drumul oraşelor sau au plecat în alte ţări la muncă şi revin mai rar, de sărbători sau în scurte vizite de weekend.

Biserica Reformată este ridicată în secolul 19 şi modificată la începutul secolului 20. Este singura biserică ce are trei tipuri de cuverturi, în funcţie de eveniment: alb, roşu şi negru. Din păcate, bisericuţa ortodoxă asupra căreia şi-a pus amprenta renumitul arhitect Kos Karoly, nu mai are enoriaşi, ultimul s-a stins din viaţă în 2015. Probabil că va fi ocrotită pe mai departe de către comunitatea Reformată.

bisericile

A fost a doua oară când am mers la Petrinzel, un satuc ce mi-a devenit tare drag, dar de data aceasta cu un scop precis: să fotografiez portul autentic, pe care, din păcate, îl vedem tot mai rar. Aşa am ajuns în casa bunicilor unei prietene, frumoasa clujeancă Both Brigitta-Kriszta, cu ambii părinţi din Petrinzel. Deşi rămase singure, nu am putut să nu remarc cât de gospodine sunt cele două bunicuţe, cu un dezvoltat simţ al umorului. De curăţenia tipică nici nu încape vorba.

Am început să fotografiez micul ritual al îmbrăcatului care durează mai bine de jumătate de oră. Mai multe piese magnifice compun acest port tradiţional unic şi este nevoie de ceva cunoştinţe pentru îmbrăcarea lui, aşa că cele două bunicuţe şi-au arătat din nou măiestria în timp ce povesteau cum mergeau la biserică, duminică de duminică, îmbrăcate în port popular şi cât de frumos era odată la Petrinzel.

imbracat

După această etapă anevoioasă, am ieşit pe uliţe cu Brigitta, gătată de sărbătoare, pentru a reda în fotografii, la scară mică desigur, frumuseţea locului şi a portului popular. Deşi vremea nu a fost prielnică, nu m-a descurajat deloc, ba dimpotrivă, am profitat de lumina difuză şi am realizat câteva fotografii frumoase.

brigitta

 

brigitta-si-bunicutele

A doua serie de fotografii am realizat-o  într-o cameră tradiţională, pusă la dispoziţie de o mătuşă a Brigittei, unde am schimbat şi portul, înlocuind musuiul cu rochie şi sorţ cu flori şi bocori.

brigitta-2

După photo shooting-ul de două ore intensive, am fost servit cu o bunătate de ciorbă de fasole şi ceapă cum rar am mai mâncat, făcută tot de bunicuţă.

Recomand tuturor o plimbare pe uliţele satului Petrinzel, mai ales că toamna a sosit în culorile ei magnifice, ce aşează satul într-un tablou de poveste.

PS. Poate aveţi norocul să vă ostoiţi pofta şi cu o ciorbă de fasole a la bunicuţa din Petrinzel.

 

Filmare aeriană din satele STANA şi PETRINZEL

 

 

Cosmin Giurgiu