Peștera de la Dâncu

Postat în Impresii de călătorie, Noutăți din Țara Călatei. 11/01/2018

Dornic de a descoperi și a face cunoscute cât mai multe frumuseți ale comunei Cuzăplac și zona invecinată, la câteva zile după Revelionul petrecut relativ în liniște, cu familia, la căsuța tradițională din Cuzăplac, l-am contactat pe prietenul și apicultorul din Tămașa, Ciprian Șoaitiș. Știam că el a găsit un loc interesant, mai exact ar fi vorba de o a doua peșteră din zona Tămășii. Am văzut cândva și o poză pe la el.

Așadar, dornic de puțină mișcare, fotografie și aventură, îl întreb pe Cipri dacă are chef de o tură. Fiind și weekend, dar și aventurier de felul lui, nu ezită deloc și acceptă să mergem. În următoarele 30 de minute ne-am și întâlnit în Tămașa, echipați de traseu.

Pornim cu 4×4 pe drumul de pământ ce leagă satul Tămașa de satul Dâncu din comuna Aghireșu. Nu am prea avut noroc de traseul cu mașina, din cauza noroiului prea mare. Nu am mai riscat, iar la aprox. 1,5 km de sat, după câteva serii sănătoase de drifturi pe noroi, am lăsat mașina și am luat-o pe jos.  Restul traseului de aprox. 3 km, a fost unul lejer. Valea Dâncului este o vale destul largă și plată, mărginită de dealuri împădurite și pășuni.

După 40-50 minute de mers lejer, am ajuns la baza unor grupuri de stânci mari, formate din gresii (gresii nisipoase), cum e și peștera de la Tămașa și predominante în relieful bazinului văii Almașului.

Imediat am observat “poarta” în stâncă. Efectiv simțeai că te cheamă să îi treci pragul. Curiozitatea a fost maximă și am început să studiem puțin locul.

Pe pereții “porții” am găsit, pe lângă nelipsitele scrijelituri lăsate de oamenii care au mai fost pe acolo de-a lungul anilor, niște rozete, sau floarea vieții, în termen popular – etnografic. Nu știm de când sunt acolo și cine le-a realizat. Cert este că sunt frumoase.

După ce ne-am minunat de frumusețea porții (portalului) și a stâncilor, am continuat explorarea.

Am urcat prin pădure, pe langă pereții abrupți, până deasupra, pe un platou stâncos. Panorama de acolo este splendidă. Poate fi admirată valea Dâncului și satul Dâncu.

După o serie de fotografii și admirat covorul de mușchi de un verde crud, deși era luna ianuarie, am coborât pe partea estică a stâncilor, ca să ajungem la peșteră.

Intrarea este destul de impresionantă, cu un portal de aproximativ 6-8 metri, iar urcarea în peșteră nu este deloc dificilă.

Am uitat să specific că de sus de pe platou, printr-o gaură cu diametrul de aproximativ 80 cm, se vede direct în peșteră. Deja mă gândeam: oare în ce perioadă a anului pătrund razele soarelui în peșteră…ar fi un spectacol deosebit, atât vizual, cât și fotografic ?

Peștera, cât am explorat-o noi, nu este de mari dimensiuni, dar este frumoasă și demnă de vizitat. Există și locuri strâmte ce permit intrarea unui om de statură mică-medie. Poate nu ar strica o explorare mai amănunțită de către specialiști.

Din camera principală, sus în tavan, se observă acea gaură de care vă spuneam mai devreme și pe unde intră lumina în peșteră. Poate vom reuși vreodată să surprindem o fotografie mai interesantă 😊

După mai bine de 3 ore petrecute acolo, am plecat spre casă, cu gândul de a reveni în primăvară devreme, pentru a mai explora o dată locul, dar și pentru a vedea stâncile de pe dealul (împădurit) învecinat, ce păreau mult mai mari. Locul merită vizitat!

Stânci asemănătoare cu cele din Grădina Zmeilor

Foarte pe scurt, ce e de văzut / făcut acolo:

  • Două grupuri de formațiuni stâncoase, asemănătoare cu cele din Grădina Zmeilor
  • Portal de intrare între stâncile de gresii
  • Peștera
  • Panorama de pe stânci – valea Dâncului cu satul Dâncu
  • Valea Dâncului – 6 km distanță între satele Tămașa și Dâncu – foarte bună pentru trekking și bicicletă (mountain bike)

PS. Numele peșterii l-am dat noi, pentru că nu știm să aibe un nume. Pe internet nu am găsit absolut nimic despre loc. I-am dat numele „Peștera de la Dâncu”, datorită distanței mici față de satul cu același nume, doar 1,5 km, față de 4,5 km de satul Tămașa. Așadar, accesul se poate face, cred, mai rapid din satul Dâncu și urmați drumul de pământ spre Tămașa, pe valea Dâncului, sau dacă aveți chef și de o plimbare frumoasă, puteți începe de la Tămașa, asta după ce ați văzut și Peștera de la Tămașa.

 

Fotografie realizată cu drona – vedere spre grupul de stânci cu portalul peșterii

 

Cosmin Giurgiu – președinte APDT – Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Transilvaniei

©2018 APDT

Galerie foto început de toamnă!