La Pleșe – Formațiunile de la Dâncu

Postat în Impresii de călătorie, Noutăți din Țara Călatei. 4/10/2018

La Pleșe – Formațiunile de la Dâncu

În comuna Aghireșu, jud.Cluj, dacă nu știați, pe lângă mulțimea de monumente istorice și alte câteva locuri cunoscute, există multe lucruri interesante și demne de vizitat, cum ar fi Peștera de la Dâncu, dar și mai interesant este locul numit “La Pleșe”, acest “UTAH” în miniatură aflat în satul Dâncu. Spun în miniatură, comparativ cu dimensiunile formațiunilor din Utah (SUA) sau Bryce Canyon National Park – SUA, dar nici acestea nu sunt mici, ci ajung, unele, la peste 10 metri. Formațiunile au aparut, probabil, ca urmare a eroziunii vântului și a apei în stâncile calcaroase. Culorile predominante sunt roșu, portocaliu și alb.

În stânga drumului comunal (DC 133) ce leagă satele Ticu-colonie și Dâncu, la coborâre spre sat, în locul numit “La Pleșe”, puțin mai ascunse prin pădure, se înalță aceste formațiuni magnifice pe o lungime de aprox.500 m – cât am parcurs eu.

Am ajuns acolo într-o zi însorită de toamnă, cu cer albastru. În bătaia soarelui, aceste formațiuni îți taie răsuflarea. Pur și simplu nu știi încotro să îndrepți aparatul foto, dacă ești pasionat de fotografie.

Prea multe nu cunosc despre acest loc, dar ne vom documenta mai bine. Unele dintre formațiuni au și nume, cum ar fi “Turnul voievodului Ștefan de Dânc”.

Cine a fost Ștefan de Dânc? La 1470, nobilul Ștefan, voievod de Dâncu, primește în stăpânire moșia de Arghiș de lângă voievodatul său (circa Wayuodatum suum) împreună cu toate foloasele și veniturile ei, pe timpul vieții sale, de la domnul său, Ioan Pongrácz de Dindeleag, voievodul Ardealului – sursa: Csánki Deysó , Geografia istorică a Ungariei în timpul Huniazilor, Budapest 1913, p.620.

Așadar, acest loc aproape necunoscut merită ocrotit, promovat, studiat și vizitat. Poate într-o zi îl vom vedea declarat Rezervație Naturală – merită!

Vă îndemn să mergeți și să vă bucurați de această frumusețe a naturii.

 

Cosmin Giurgiu – președinte APDT

Proiect de promovare turistică a comunei Aghireșu, jud.Cluj – parteneriat UAT Aghireșu, Centrul de Informare și Promovare Turistică Aghireșu.

Aici galeria foto completă!