Kalata Alpes

Postat în Istorie. 10/02/2018

 

KALATA ALPES

      Mulți dintre noi ne punem diferite întrebări legate de numele unor munți, ape, sate, locuri, etc., dar eu, de ceva vreme, m-am tot gândit la un nume: Vlădeasa. De la ce vine numele și de când datează? Nu am găsit răspunsuri nicăieri, ci doar câteva presupuneri. Posibil de la vlădică (fem.vlădeasă) și conform Dex, are înțelesul de: cârmuitor, conducător, domn, domnitor, episcop, monarh, stăpânitor, suveran, vodă, voievod.. Așadar, ar putea fi acest nume (românesc) de aici? Este doar o presupunere, nicidecum o certitudine. Poate, cândva, istoricii care vor studia mai amănunțit, ne vor lămuri la acest aspect.

Am descoperit o hartă din Evul Mediu, mai exact din anul 1528. Harta a fost realizată de cărturarul Lázár Deák (Lazarus). La imprimarea acestei hărți s-a folosit o tehnică specială, drept pentru care, la propunerea juriul consultativ internațional al Registrului Memoria Lumii, la data de 19 iunie 2007 UNESCO a înregistrat-o pe lista patrimoniului mondial. Această hartă, care ne transmite date despre regatul medieval al Ungariei de după bătălia de la Mohács (29 august 1526), există într-un singur exemplar.

Tabula Hungariae sau Harta Lazarus este prima dintre hărțile imprimate, care s-au  păstrat până în prezent. Harta având dimensiunile aproximative de 85×65 cm, ne prezintă starea Regatului Ungar și structura localităților ei, indicând în culori diferite zonele sudice deja ocupate de către turci.

Această xilogravură realizată în 1528 a avut puține copii. Acestea și copiile ulterioare au dispărut în furtunile istoriei, astfel, cercetătorii de mai târziu au cunoscut harta doar din descrieri. Un singur exemplar a apărut pe neașteptate la începutul anilor 1880.

Acest valoros document a fost cumpărat de către contele Apponyi Sándor în 1882. În 1924 – odată cu alte rarități – a donat-o Bibliotecii Naționale Széchényi (Országos Széchényi Könyvtár – OSZK) din cadrul Muzeului Național Maghiar (Magyar Nemzeti Múzeum). Azi se găsește în Colecția Imprimatelor Vechi și Rare.

Pentru a nu plictisi cu date tehnice, mai multe detalii despre hartă, cât și harta la rezoluție, găsiți aici: https://hu.wikipedia.org/wiki/Tabula_Hungariae

Să revenim la ce m-a interesat pe mine defapt. Pe hartă, în Transilvania, munții Vlădeasa apar sub numele de Kalata Alpes (Albes). Așadar, conform acestei hărți, numele cel mai vechi, cunoscut, al munților Vlădeasa, este Kalata Alpes, în traducere, Munții Călății (Călatei), Alpii? Călatei…

Kalata Alpes – Încercuit cu roșu

Imediat am făcut legatura firească la proiectul meu, ce poarta numele de Țara Călatei, (în maghiară Kalotaszeg), nume ce ne duce pe cărările întortocheate ale istoriei, mai exact în Evul Mediu. Așadar, este logic de ce munții Vlădeasa se numeau defapt Munții Călatei (Călății) și doresc să fac câteva precizări din surse istorice, care să îmi întărească afirmația. Mai multe documente medievale atestă că ar fi existat un centru zonal de conducere, organizat sub forma de District.

Ștefan Pascu, în lucrarea “Voievodatul Transilvaniei”, vol.I și II, descrie sumar acest district: „În comitatul Clujului exista în sec. XIV – XV un mare district, al Călățelelor (Districtus de Kalothoszeg), în frunte cu un voievod român (wayvoda Walachalis), care stăpânea sate locuite de români… În secolul al XIV-lea singurul district românesc din comitatul Cluj era cel de Călata.”

În zona din jurul Huedinului sunt atestaţi în perioada secolelor XIII-XVI o serie de voievozi la Călata, Hodiş, Mărgău, Mesteacănu, Fildu, Nădăşel, Nadăş, Aluniş, Morlaca, Bica, Oarţa/Varţa (sat situat între Călăţele, Călata şi Văleni – azi dispărut). Instituţia voievodală este atestată în zonă până târziu în anii 1666, 1670, când Anton Bota era voievod peste voievodatul ce cuprindea satele Călăţele, Bociu, Călata şi Buteni, iar voievodul Pui Petru de Morlaca intra în posesia unor sate care aparţinuseră domeniului cetăţii Bologa.

Din istoricul comunei Fildu de Jos, jud.Sălaj, știm că și citez: “o perioadă mai lungă de timp Fildurile au fost incluse în Voievodatul de Călata, care, între anii 1369-1511 cuprindea 16 sate: Morlaca, Brăișoru, Mesteacăn, Ciucea, Bica, Dretea, Izvoru Crișului, Huedin, Aluniș, Tetișu, Almașu, Babiu, Călata, Fildu de Jos, Fidu de Mijloc și Fildu de Sus.”

O parte din nobilii valahi atestați (nobiles kenezii) din districtul Călatei: Pui Petru de Morlaca (1666), Sandrin și Andrei de Fild (1412), voievodul Gheorghe de Mărgău (1492), Anton Bota (1670), voievod Ilie de Călata (1468) cu fiul lui (1469, 1474), voievodul Mihail (1474), voievodul Ștefan din Dâncu, Cluj (1475), Matei din Mierța, Sălaj (1508)

La Mărgău avem atestați mai mulți nobili (voievozi), între anii 1468 și 1549, dar despre toți aceștia s-ar impune un articol separat.

Este imperios a se studia mult mai atent această zonă foarte atractivă din toate punctele de vedere, în special istoric și etno-folcloric.

Revenind la titlul articolului, Kalata Alpes, pot afirma, cu mici rețineri, că acesta este numele corect și cel mai vechi atestat documentar al munților Vlădeasa, datorită Districtului de Călata, din perioada când a fost realizată și harta, district străjuit de minunații munți ai Călății, actual munții Vlădeasa.

 

Cosmin Giurgiu – președinte APDT

Un mare mulțumesc pentru indrumare și sprijin prietenilor și colaboratorilor mei:

Dr. istoric Tudor Sălăgean

Prof.Dr. A.A. Rusu

Prof. Dr. istoric Cristian-Claudiu Filip

Prof. istorie Horia Matiș

Lector univ. Ileana Burnichioiu – Univ.1 Dec. 1918 Alba Iulia

Bunului prieten pentru traducere, Vincze Zoltán

 

 

Bibliografie:
Ștefan Pascu – Voievodatul Transilvaniei vol.I, editura Dacia, Cluj, 1972
Ștefan Pascu – Voievodatul Transilvaniei vol.I, editura Dacia, Cluj-Napoca, 1979
Jakó, Koloysmonostori konvent.I, p.663, 683, 749, 750, 752, 764
Jakó, Koloysmonostori konvent.II, p.274, nr.3448
Cristian-Claudiu Filip, Horea-Dorin Matiş, Huedinul – o localitate pe drumul spre Europa. Aspecte monografice, ediţia a III-a, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2014.
Repertoriul cnezilor și voievozilor din Transilvania și vecinătățile ei (Evul mediu și perioada premodernă) – www.medievistica.ro
Istoricul comunei Fildu de Jos – www.primariafildudejos.ro

 

Munții Vlădeasa (Kalata Alpes) văzuți de pe vârful Șoiom – comuna Călățele