Gyarmathy Zsigáné – aspecte

Postat în Istorie. 8/02/2018

Etelka Gyarmathy Zsigáné Hory s-a născut în 28 mai 1845, în Mănăstireni (Magyargyerőmonostor) și a decedat în 10 aprilie 1910, la Cluj.

Scriitoare și etnograf de success, Gyarmathy Zsigáné a fost supranumită Patroana Călatei.

Copilăria și-a petrecut-o în satul natal, Mănăstireni. În 1862 s-a căsătorit, la Cluj, cu Zigmond Gyarmathy și s-au mutat la Huedin, unde odată cu creșterea copiilor, 7 la număr, s-a implicat mult în arta literară și populară.

În 1885 a realizat o prezentare, la Expoziția Națională, prin asamblarea unei camere tradiționale din Țara Călatei, la invitația organizatorului Károly Herich. Expoziția a avut un mare success cu ecou pe plan internațional, de pe urma căreia s-a dezvoltat rapid industria artizanatului (broderia și sculptura în lemn) în Țara Călatei și a devenit un mijloc de existență pentru oamenii din zonă.

A creat și realizat broderii specifice ținutului, care au fost prezentate la expoziții internaționale, (Burxelles – 1887, St.Luis – 1904, Londra – 1908) câștigând faimă și a promovat puternic ținutul Călatei. În toamna anului 1891, Sándor Bródy i-a scris: “Am fost în Italia pentru câteva luni și am găsit broderie din Kalotaszeg în aproape fiecare oraș. Anticarii spun că sunt dantelă maghiară și că o iubesc.”

În anul 1879 a înființat la Huedin prima școală de meserii – sculptură în lemn. Această instituție a lansat prima generație de cioplitori în lemn.

A introdus în școala elementară, arta cusăturii, inclusiv pentru fetele sărace, ca mai apoi să își câștige singure traiul din această îndeletnicire.

Soțul ei, Zsigmond Gyarmathy, a jucat un rol important în viața economică, educațională, religioasă, socială și politică din Huedin și a fost fondatorul unor instituții, cum ar fi: Kalotaszeg Casino – 1860, Kalotaszeg Savings Bank – 1872.

Dacă nu ar fi fost Gyarmathy Zsigáné, azi nu am mai vedea artizanatul în satul Izvorul Crișului, așa cum îl știm cu toții, sau în alte sate din ținut.

Broderiile și straiele populare din ținut au ajuns la aproape toate casele regale din Europa, dar și în America, Rio de Janeiro, etc.

Între 1886 și 1897, a scris aproximativ 20 de romane și povești (istorisiri).

Puțină lume știe că reședința ei se află și azi în Huedin, deși a suferit mai multe transformări. În interior se păstrează mobilierul original de o rară frumusețe și foarte valoros, iar pe peretele exterior există o placă memorială. Clădirea are o vechime de peste 200 de ani și nu figurează pe Lista Monumentelor Istorice a județului Cluj. Este localizată în spatele Bisericii Ortodoxe (Catedrala Moților).

Patroana Călatei își doarme somnul de veci alături de soțul ei, în cimitirul orașului Huedin.

Bibliografie: Wikipedia și Kalotaszeg – Gyarmathy Zsigáné Etelka Hóry de Krisztina Tornay – ropteto.hu

©2018 APDT – Fotografii: Cosmin Giurgiu