Festivalul Măceșelor din Sâncraiu

Postat în Impresii de călătorie. 25/11/2016

Festivalul Măceșelor din Sâncraiu

Știați ca și măceșele au un festival al lor? Da, il au, la Sâncraiu, județul Cluj.

Știam de acest eveniment de vreo 2 ani și în acest an mi-am făcut timp să merg, mai ales că sunt mort după dulceața de măceșe și unde altundeva puteam merge pentru așa ceva? Direct la sursă!

Într-o dimineață mohorâtă și ploioasă de sfârșit de octombrie, la Sâncraiu se adunau oameni de peste tot ca să vadă cum se face minunăția de dulceață. Asta am făcut și eu. Mi-am luat nelipsitul aparat foto și într-o oră de mers lejer cu mașina din Cluj, am fost acolo.

În zona centrală a satului, la ora 10, era deja forfotă. Plin de tarabe cu de toate, de la lucruri tradiționale hand-made și până la mâncăruri gustoase. Pe o altă latură erau așezate corturile unde se făcea dulceața, dar nu se făcea oricum. Erau echipe de gospodine care se întreceau în ale dulcețurilor, atent jurizate de către turiști si vizitatori. Jurizate erau și standurile, nu numai echipele de gospodine, care mai de care mai frumos amenajate și dotate cu bunătăți specifice zonei rurale.

Am început să iau standurile la rând, la fotografiat desigur, cu gândul că ar trebui să mănânc ceva înainte, dar nu a mai fost nevoie să caut. La fiecare stand erau bunătăți gratis, de la prăjituri de casă de îți ploua în gură, până la diferite specialități de mâncare tradițională, inclusiv sarmale foarte gustoase. Atracția maximă a fost pâinea cu untură și ceapă, presărată cu boia…hmm… fiecare stand avea așa ceva. Vizitatorii nu mai știau ce să bage în gură. Nu era un trecător care să nu aibe ceva la mână, desigur, în așteptarea dulceții ce era preparată de zor de harnicele gospodine din sat. Doar nu era să stai și să privești doar procesul de fabricație, trebuia să și guști una alta. Erau și standuri cu mâncare tradițională pe bani, asta în cazul în care nu ai mai apucat nimic din ce era gratis. Am ajuns și pe acolo într-un final.

Gospodinele preparau de zor dulceața, vizitatorii se înghesuiau pe la standuri, mai și cumpărau diverse lucruri și borcane cu tot felul. Alții își făceau poze cu fetele îmbrăcate în port tradițional, toate acestea în compania muzicii live. Ce mai, o atmosferă excelentă la Sâncraiu. Lumea era de peste tot venită, din București, Ungaria, Austria, etc. Auzeai mai multe limbi și dialecte deodată, așa cum îi șade bine Ardealului.

După ore bune de muncă la dulceață, a venit și vremea turnatului în borcane, la cald. Cum au fost puse, așa au și dispărut. Lumea a cumpărat dulceața, dar au și votat echipa favorită prin intermediul unui chestionar ce il depuneai la standul muzicanților, apoi chestionarul avea să participe la tombola de la balul ce urma seara la Căminul Cultural. Aveai șansa să câștigi diferite bunătăți tradiționale, multe chiar deloc de neglijat.

După ora 16, activitatea la standuri lua sfârșit, urmând ca seara de la ora 20 să înceapă festivitatea de premiere și apoi balul la Căminul Cultural. Distracție și voie bună până după miezul nopții.

Cert este că acest festival este binevenit și crește de la an la an. Un loc unde poți gusta o mică parte din viața tradițională a Țării Călatei. Un loc unde vezi cu adevărat ce înseamnă turism rural de calitate. Nu degeaba Sâncraiu deține titlul de Sat European.

Recomand cu drag participarea la acest frumos festival.

 

Cosmin Giurgiu – președinte APDT