Mera World Music Festival

Când tinerii nu vor să lase tradiţia de izbelişte, se nasc idei inedite. Una dintre cele mai interesante propuneri ale tinerilor din Ţara Călatei este Festivalul Mera World Music – primul festival internațional de world music desfășurat în Ținutul Călatei.

Acesta are loc ȋn localitatea Mera din comuna Baciu, care face parte din zona Văii Nadăşului (Nadasmente). Totul se ȋntâmplă ȋn toiul verii, la gura şurii, mai precis în gospodăria cunoscută local sub numele de Szarka-telek. Unicitatea acestui festival constă ȋn ȋmpletirea dintre vechea cultură locală şi unele din cele mai mari nume al genului world music contemporan. Pe scena-șură vin formaţii locale, dar şi din străinătate, aşa că muzica ȋi ţine treji pe iubitorii de tradiţii 3 zile şi 3 nopţi. Evenimentul nu ȋnseamnă doar concerte, ci şi proiecţii de filme documentare, mese rotunde, expoziţii, mâncare caldă şi băutură rece.

Ȋn cadrul festivalului, se organizează o seară specială ȋn care are loc Ȋntâlnirea Generală a Muzicanţilor din Ţara Călatei. Ei cântă de dimineaţă şi până noaptea târziu, dar chiar şi aşa, petrecăreţii se dau cu greu duşi din faţă şurelor. Ȋn timpul zilei, turiştii pot să viziteze o zonă chill a festivalului, care a fost denumită după simbolul satului Mera, bivolul. Astfel, cei care vor să se relaxeze ȋn natură, o pot face ȋn Zona Bivoliţa Blânduţa.

Şi ca să reziste cât mai mult la petreceri şi dansuri, turiştii au totuşi nevoie de câteva ore de somn. Ei sunt invitaţi să se cazeze chiar ȋn casele sătenilor, care au camere curate, cu paturi moi. Cei care nu vor să renunţe deloc la natură, pot să se cazeze ȋn corturi, ȋn curţile sătenilor din Mera.

Nimeni nu-şi face griji nici pentru transport. Mera este la doar 13 kilometri de Cluj-Napoca, aşa că este uşor să ajungi ȋn sat cu trenul, cu autobuzul sau bicicleta. Mai mult, există şi un program de “car sharing” la care participanţii pot apela de pe pagina de Facebook a evenimentului.

Intrarea la festival se face pe baza unui bilet. Cei care vor sa susţină ediţiile viitoare ale festivalului, pot chiar să cumpere un bilet de donator. Banii vor fi folosiţi pentru dezvoltarea evenimentului.

Pagina oficiala a festivalului pentru alte informatii, bilete, programe: http://www.meraworldmusic.com/language/ro/acasa/