Fărșangul de la Stana

Fărșangul de la Stana

 

Ce reprezintă Farșangul și de unde provine?

Fărșangul este o manifestare care încă se mai păstrează într-o formă apropiată de cea tradiţională. Este un ceremonial de primăvară păstrat cu sfințenie la Stana, comuna Almașu, județul Sălaj – Ținutul de Jos al Țării Călatei.

Fărșangul este sărbătoarea transilvăneană care alungă iarna și cheamă primăvara în locul ei.

Obiceiul este păstrat de maghiarii ardeleni şi este preluat de la saşi prin secolul al XVI-lea. Marchează încheierea iernii (cu toate relele de peste an) şi intrarea în postul Paştelui. Numele săsesc al sărbătorii – Fasching – provine de la cuvântul vastschang (fastschank), în traducere liberă «ultima băută» sau ultima petrecere, ultimul chef înainte de începutul postului Paştelui. Odată cu îngroparea Fărşangului sunt alungate duhurile rele şi iarna cu toate greutăţile ei”, explică etnograful Petruţa Pop.

Această sărbătoare s-a ținut la Stana, prima dată, în anul 1914 și a fost organizată de Kós Károly (1883 – 1977) –   arhitect, scriitor, grafician, etnograf și politician.

Cum se desfășoară Fărșangul la Stana în zilele noastre?

Cu o zi înainte de procesiune, invitații și turiștii sunt așteptați la Halta Stana, unde, oprește o singură data în an, trenul internațional Târgu-Mureș – Budapesta. Învitații sunt serviți cu pălincă și gogoși, în compania muzicii tradiționale, iar un banner ținut de fete tinere îi anunță că au sosit la Festivalul Fărșangului. După primire, toată lumea pleacă în sat, cu căruțe trase de cai și insoțiți de muzicanți, pentru a fi cazați la pensiunile din sat, iar seara are loc un bal de bun venit.

În dimineața următoare, adică sâmbăta, au loc diferite manifestări culturale: lansare de carte, vizionare de filme, expoziții și simpozioane, etc. Turiștii pleacă și în excursie, la Cetatea Ciorii (casa lui Kós Károly), pe Dealul Melcilor și vizitarea satului și împrejurimilor. Spre seară are loc principalul eveniment. Iarna, reprezentată printr-o mascotă din paie, este condusă pe ultimul drum printr-o procesiune prin sat, cu alai, muzică și oameni călare, după care, mascota este arsă în centrul satului, fapt ce simbolizează sfârșitul iernii și sosirea primăverii, iar duhurile rele au fost alungate. Bucuria mare a copiiilor, este plimbarea călare pe cai și teatrul de păpuși.

La finalul procesiunii, seara, are loc balul Fărşangului, care este ultima mare petrecere înaintea Paştelui şi marchează începutul primăverii. Petrecerea este pentru toate gusturile, toate vârstele și ține până dimineața. Duminică dimineața are loc o slujbă festivă la biserica Reformată din sat.

Mulțumim pentru sprijin:

  • Parohia Reformată din Stana – preot Papp Hunor
  • Vulturii din Călata – Lajos și Mihaela De Martin, Wagner Richard Ernő,
  • Video Pontes – Cluj-Napoca

 

Fotograf, imagine și montaj: Cosmin Giurgiu

Fotograf: Camelia Giurgiu – Kamyphotography

Filmare aeriană: Lepedus-Sisko Péter

©2017 – APDT – Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Transilvaniei