Curiozităţi de puţini ştiute – „Podul Vinerii” („Péntek hídja”)

Postat în Impresii de călătorie. 13/09/2016

Foarte mulţi dintre voi aţi trecut peste Podul Vinerii. După ieşirea din Huedin şi o porţiune de drum, dreaptă şi lungă, urmează urcarea pe un pod destul de mare, pe sub care trece şi calea ferată neelectrificată ce face legătura între Cluj şi Oradea. Nu cred că s-a întrebat cineva ce este defapt cu acest nume si acest loc. Datorită istoricului Cristian-Claudiu Filip din Huedin, veţi şti acuma.

Pe fondul luptelor între austrieci şi turci pentru stăpânirea Transilvaniei, care au marcat întreg secolul al XVII-lea, la 28 iunie 1661 a avut loc o luptă în apropierea Huedinului. O armată turco-tătară condusă de Ali Paşa, venind dinspre Oradea, îl urmărea pe Ioan Kemény (principele Transilvaniei susţinut de Habsburgi, dar neconfirmat de Înalta Poartă), care se refugiase cu armata sa în această direcţie. Fiind într-o zi de vineri, în faţa atacului iminent s-a constituit o „armată” ad-hoc a locuitorilor din Huedin şi împrejurimi., Armata condusă de Péntek András din Izvoru Crişului a ieşit în partea de vest a localităţii, pe lunca Crişului (înspre Oradea) pentru a-i împiedica pe turco-tătari să intre în Huedin. Cu tot eroismul de care au dat dovadă, localnicii au fost înfrânţi, murind în luptă aproape 2000 de bărbaţi. Mai mult, au fost măcelăriţi şi o parte din femeile şi copiii care se refugiaseră ca de obicei în astfel de cazuri, după zidurile groase care înconjurau atunci biserica reformată. În amintirea acelei bătălii, podul de peste râul Crişul Repede din apropierea locului unde localnicii şi-au sacrificat viaţa, a fost numit „Podul Vinerii” („Péntek hídja”).

Contextul bătăliei de la Podul Vinerii trebuie căutat şi în faptul că turcii organizau frecvent incursiuni de jaf pentru aprovizionare, căci în câţiva ani după ocuparea Oradiei de către turci în 1660 şi constituirea Paşalâcului otoman de Oradea, într-o perioadă scurtă acesta a fost sleit din punct de vedere al potenţialului economic. Ca urmare, turcii au încercat să-şi extindă controlul cât mai spre est, fiind aşezaţi turci chiar la Huedin, cu misiunea de a aduna birul pentru Imperiul Otoman.

 

haj-12_resize

Podul Vinerii actual

haj-18_resize

Podul Vinerii actual şi calea ferată

haj-20_resize

Pavaj din perioada interbelică, încă vizibil pe traseul vechiului drum

haj-21_resize

Vechiul Pod al Vinerii de peste Crişul Repede – perioada interbelică

haj-24_resize

Huedinul văzut de pe dealul de deasupra podului, unde există şi locaşuri de tragere din al doilea Război Mondial

haj-26_resize