Comuna CĂLĂȚELE

județul Cluj

Calatele aerian

Călățele (în maghiară Kiskalota), se află în județul Cluj, Transilvania, România și este formată din satele Călata, Călățele, Dealu Negru, Văleni și Finciu.

Comuna se află în zona de contact dintre Depresiunea Huedin-Călățele (Țara Călatei) și zona Munților Apuseni, pe cursul superior al văii Călății (valea Călatei).

Atracții turistice

Comuna Călățele este inzestrată cu multe locuri frumoase și demne de vizitat: biserici monumente istorice, arhitectură rurală specifică Țării Călatei, dar și atracții naturale deosebite.

Noi vă prezentăm aici cele mai frumoase locuri de vizitat din comună.

Biserica fortificată din Văleni – monument istoric de mare valoare, din secolele XII – XV.

Aceasta este una dintre cele mai frumoase biserici din judetul Cluj şi din ţinutul etnografic Ţara Călatei. De pe dealul pe care a fost ridicată biserica, se deschide o panoramă superbă asupra zonei, cu vedere spre masivul Vlădeasa.

Edificiul a fost ridicat ȋn anul 1261 ȋn stil roman de către călugării franciscani.

Biserica este apărată de două ziduri şi de bastioane ce dateaza din secolul al XVII-lea.  Graţie fortificaţiei şi turnului, biserica i-a ajutat pe localnici să se apere, inclusiv când au năvălit tătarii. Pe peretele sudic al bisericii, chiar lângă intrarea principală, se află o frumoasă piatră funerară de epocă romană, precum şi “capul de tătar” din zidul de apărare.

Ȋn interiorul clădirii se pot remarca zidurile fără picturi şi broderiile, specifice tradiţiei protestante. Plafonul este compus din renumitele casete de lemn, pictate cu diferite motive tradiţionale. Ȋn cimitir se află şi câţiva stâlpi funerari din lemn. O parte din ei marchează osemintele victimelor unui atac al tătarilor din secolul al XVII-lea.

In 1452, biserica a fost reconstruita în stil gotic.

În anul 2018, biserica și fortificația a avut parte de ample lucrări de restaurare.