Balul Strugurilor de la Sâncraiu

Postat în Impresii de călătorie. 27/10/2016

Poate mulţi aţi auzit de Balul Strugurilor, dar nu aţi participat la astfel de evenimente. Ei bine, vă spunem ca merită să luaţi parte la acest gen de tradiţii. Balul Strugurilor face parte din tradiţiile vechi ale ţinutului Călatei şi a întregului Ardeal de Nord, în special. Este o sărbătoare româno-maghiară, dar în prezent este păstrată aproape doar de maghiari.

Datată de mai bine de 100 de ani, marchează venirea toamnei, culegerea strugurilor şi storsul mustului şi este organizată de tinerii din sat.

Oare cum decurge o astfel de manifestare? Vă spunem noi, deoarece am participat la Sâncraiu la acest frumos eveniment.

În fiecare an, la sfârşitul celei de-a doua saptamâni din octombrie, sâmbăta, la orele amiezii, tineri călare şi îmbrăcaţi în costume tradiţionale, pleacă în sat ca să aducă fetele, călare evident, îmbrăcate şi ele în port popular.

bs-8_resize

Se adună în centrul satului unde aşteaptă o căruţă împodobită cu crengi de brad. Se face tradiţionala fotografie de grup, special pentru turişti.

bs-25_resize

Fetele în căruţă şi baieţii călare, pornesc spre uliţele satului.

bs-44_resize

bs-53_resize

Alaiul este însoţit de un tânăr, călare pe un măgar, îmbrăcat în zdrenţe, păzit de alţi doi tineri şi se opresc la fiecare colţ de stradă şi invită oamenii la bal.

bs-80_resize

După ce au parcurs tot satul, spre bucuria oamenilor şi turiştilor, seara, la Căminul Cultural, la ora 21 începe balul. Tavanul este împodibit cu cetină de brad şi ciorchini de struguri. Băieţii şi fetele păzesc tavanul până la ora 24.00. În această perioadă, dacă cineva vrea să fure struguri şi este prins, trebuie să plătească. După miezul nopţii este permis furtul, iar dansul şi distracţia continuă  până dimineaţă.

bs-97_resize