Laguna Albastră – Aghireşu, jud.Cluj

Am putea spune lejer ca acest loc este Laguna Albastra de Cluj sau Aghires. Lacurile aparute intre haldele de steril ale exploatarii de nisipuri cuartoase si caolinoase, atrag un numar mare turisti mai ales la sfarsit de saptamana, desi nu dispun de nici o amenajare.

Lacul este spectaculos, apa având o culoare de un albastru precum cerul. Laguna Albastra, asa cum a fost denumit lacul, este strajuita de pietre calcaroase galbui si tufisuri de papura de un verde crud, ceea ce ii confera locului un aspect deosebit.

Locul pare a fi desprins de pe Marte, dealuri de steril de culoare galbui-rosiatic, apa albastra, apa rosie (in apropiere exista si o Laguna Rosie).

Lacul Laguna Albastra de langa Aghiresu, a devenit faimos pentru apa albastra ca în Mediterana. Din pacate, locul este prost semnalizat si neamenajat pentru a atrage turisti din toata tara.
In prezent natura a inceput sa-si intre in drepturi, locul incepe sa fie salbatic de-a dreptul; mult stufaris, vietuitoare specifice, si multi pesti. In consecinta, apa este buna de scaldat, iar vara, atinge temperaturi de pana la 25 de grade.

Locul este foarte frumos si merita vizitat. Il recomandam in special pentru relaxare si fotografie. Cea mai buna perioada a zilei pentru fotografiat este la apus de soare.

Primaria declara cu ceva ani in urma , ca la aceste lacuri se impune o minima amenajare a acestora si exploatarea lor din punct de vedere turistic. Inca se mai asteapta un investitor.

Acces: Cluj-Napoca – Baciu – Garbau – Aghires Fabrici sau Cluj-Napoca – Gilau – Garbau – Aghires-Fabrici sau tot pe aceasta ruta dupa Paniceni faceti dreapta pe la Cabana Leghia – sat.Leghia – Aghires Sat – Aghires-Fabrici. Din Aghires-Fabrici (centru) se face un drum destul de rau pe langa cladirea BRD, mergeti tot inainte si treceti peste calea ferata apoi tineti drumul drept aproximativ 4 km si ajungeti la dealurile de steril unde veti lasa si masina. Mai aveti de mers pe jos aprox. 300-400 m.