Drumul lui Traian – traseu de drum antic roman

Poate cea mai puţin cunoscută atracţie turistică de mare importanţă a judeţului Sălaj şi total nepusă în valoare şi dată în circuitul turistic, este drumul roman sau cum îi spun localnicii, “Drumul lui Traian”.

Echipa noastră l-a făcut la pas începand de la Castrul roman “Optatiana” din Sutor, apoi peste Valea Almaşului unde a existat se pare şi un pod, iar azi se văd foarte bine dalele de piatră în albia râului. Un localnic din Sutor ne-a povestit cum au fost duse multe remorci de piatră din albia văii, pietre care au provenit din drum şi probabil din vechiul pod.  Aşadar, drumul continuă spre satul Cubleşu şi urcă spre pădurea ce duce spre satul Şardu din jud.Cluj. Traseul este unul foarte frumos şi pitoresc, putând fi admirate şi atracţiile de pe traseu: bisericile de lemn din Stoboru şi Cubleşu, dar şi case tradiţionale.

Odată ajunşi în vârful dealului prin pădure,  întâlnim o frumoasă intersecţie de drumuri romane, exact la limita de hotar dintre comuna Cuzăplac, jud.Sălaj şi comuna Sânpaul din jud.Cluj. La această intersecţie putem admira şi urmele unui posibil turn de supraveghere – apărare? foarte frumos vizibil (baza), dar şi o troiţă (răstignire) O bancă şi masă vă indeamnă la un popas binemeritat după traseul parcurs. De aici şi până în satul Şardu pe Valea Şardului, drumul este asfaltat integral in toamna anului 2015 printr-un proiect pe fonduri UE.

Acest drum a fost circulat intens de localnici până după jumătatea secolului XX, din cauza distanţei mici (aproape jumate distanţa) dintre Cubleşu – Şardu – Cluj, faţă de actualul traseu pe la Sutor – Sânpaul – Baciu – Cluj .

Aflat intr-o stare foarte bună, odata decopertate anumite porţiuni şi marcate corespunzător, acest drum ar putea deveni o mare atracţie turistică de interes naţional şi internaţional a judeţului Sălaj.

Pentru vizitare pe traseu (pe jos, cu maşina sau căruţă cu cai), ne puteţi contacta la nr.:0744-847575