Defileul Căpuşului

Defileul Căpuşului se situează pe cursul mijlociu al Pârâului Căpuş (Valea Căpuşului), între localităţile Bedeciu şi Căpuşu Mic (judeţul Cluj). Arealul desemnat de defileu este unul protejat, având un statutul de rezervaţie de inters local (judeţean).

Pe o lungime mai mare de opt kilometrii, între versanţii relativ abrupţi şi preponderent împăduriţi, cu porţiuni stâncoase, şiroieşte Căpuşul. Pârâul coboară de la vest spre est print-un culoar destul de strâmt, dar care permite înşiruirea alternativă de mici poieniţe.

Valea Căpuşului este cunoscută pentru varietatea petrografică, caracterizată prin prezenţa multor tipuri de roci: calcare, gipsuri, şisturi cristaline, gresii, argile roşii etc.

Întreg arealul, deşi aparţine unei zone premontane (500-700 m), atât prin climă, cât şi prin prezenţa frecventă a stâncilor şi a molizilor, dă impresia unui cadru montan situat la peste 1200 m altitudine. Aici se găsesc fagi, goruni, paltini de munte, mesteceni, frasini sau stejari.

Fauna piscicolă a Căpuşului este alcătuită din populaţii de clean, scobar şi boiştean. În trecut, în apele Pârâului Căpuş trăia o varietate rară de păstrăv indigen, care prezenta pe corp doar pete negre. Ca o consecinţă a braconajului, păstrăvul cu puncte negre a dispărut din Căpuş, întâlnindu-se astăzi doar pe cursul superior al Barcăului (judeţul Sălaj). În arealul rezervaţiei, pe lângă păsările comune, trăiesc unele specii rare, aşa cu sunt acvila de munte sau barza neagră.

Pe malul drept al Căpuşului, s-a ridicat la începutului Evului Mediu o fortăreaţă, cunoscută sub numele de Cetatea Bedeciu. Asta ȋnseamnă că Valea Căpuşului era de  importanţă strategică şi reprezenta o cale importantă de acces, legând, probabil, nordul Transilvaniei de Crişana (varianta timpuriu medievală a drumului Cluj – Oradea de astăzi).

Zona recomandata pentru:

  • Fotografie si Relaxare
  • Campare
  • Pescuit la Clean
  • Drumetie de 1-2 zile

Accesul se poate face din satul Capusul Mic sau satul Bedeciu

 

VA RUGAM! PASTRATI ZONA CURATA! NU LASATI DESEURI!

PESCUITUL INAFARA SEZONULUI ESTE INTERZIS!