Dealul Riszeg – Izvoru Crişului

Dealul Riszeg (779 m) din comuna Izvoru Crișului, județul Cluj, domină satul Izvoru Crişului. Cei care ajung pe culme sunt răsplătiți cu o dublă surpriză: pe de o parte, priveliștea magnifică asupra împrejurimilor, iar pe de altă parte, florile parfumate, unice în Transilvania, numite Daphne cneorum (tulichina mică). Aceste plante rare răspândesc o mireasmă inconfundabilă.

Protejarea „tămâiței de pădure”, aşa cum i se mai spune popular, a pornit de la localnicii din Izvoru Crișului, conștienți de unicitatea plantei cu miros fin. Aceștia au cedat în favoarea florii 15 hectare de teren, unde planta crește în voie, atinsă doar de razele soarelui și picurii de ploaie.

De altfel, Dealul Riszeg este singurul loc din Transilvania unde crește tămâița, plantă de origine mediteraneană, cu flori mărunte de culoare violet. Plantei îi place să trăiască în pâlcuri dese, în special pe pantele pietroase şi calcaroase. Ea ȋnfloreşte în lunile aprilie-mai şi este protejată de lege.

Pe Dealul Riszeg, localnicii organizează anual, din 1956 ȋncoace, Festivalului Tradițional din Dealul Riszeg. La ȋnceputul lunii mai, aici au loc concursuri de cântece populare pentru copii şi tineri, concerte și activități distractive.

Accesul se face pe lângă Primăria Izvoru Crişului. Cu puţină atenţie, puteţi urca şi cu maşină mică.
Un prânz sau cină (recomandăm) puteţi servi la Restaurantul Andreiuţa din Şaula sau la Restaurant Delia la ieşirea din Izovru Crişului, înspre Cluj.