Conacul Szentiványi din Sfăraş

Este poate cel mai bine păstrat conac nobiliar din Ţara Călatei. Aflat în satul Sfăraş din judeţul Sălaj, Conacul Szentiványi, a fost construit în 1893 de Szentiványi Gyula şi Szabó Polixénia din Turia de Jos.

Pe o tablă comemorativă este amintit că fundația a fost construită de Szabó Farkas din Turia de Jos și Daniel Polixszéna din Vârghiș 1842. A fost reconstruit de Szentiványi Gyula și Szabó Polixszéna din Turia de Jos 1893.

Clădirea impunătoare construită în secolul XIX se găseşte pe dealul din localitatea Sfăraş. Groful care a locuit în conacul Szentiványi a avut parte, pe parcursul vieţii de o privelişte deosebită, reşedinţa sa fiind poziţionată între păduri, pe movilă de unde se deschide întreaga panoramă asupra satului. Potrivit datelor istorice, clădirea impunătoare a fost construită în 1842. Ulterior, a fost reconstruită de  Szentiványi Gyula în 1893. După moartea grofului această impunătoare clădire a aparţinut CAP-ului, iar după ce în localitate s-a înfiinţat Asociaţia Agricolă „Sfărăşana” conacul a fost cedat acesteia. Din iniţiativa venită din partea sătenilor, care nu voiau ca clădirea grofului să fie lăsată de izbelişte au încercat ca prin intermediul ei să se facă un lucru util pentru sat. Pentru a da însufleţire localităţii, clădirea a fost transformată în azil. Acest lucru a fost posibil prin intervenţia directă a bisericii reformate din localitate.

În urma demersurilor făcute, în localitatea Sfăraş funcţionează de zece ani Centrul pentru vârstnici. Văzând utilitatea acestui centru care funcţiona în condiţii minime, o fundaţie din Germania a decis să construiască lângă conac încă o clădire care să poată oferi adăpost mai multor bătrâni. De când clădirea cea nouă a fost dată în funcţiune, conacul grofului a devenit doar o locaţie în care beneficiarii centrului se relaxează. Aceştia chiar se simt privilegiaţi că citesc din cărţile din care odinioară groful transilvănean citea şi că pot admira mobilierul care odinioară a aparţinut reşedinţei nobiliare.

Conacul poate fi vizitat la cerere. Monumentul funerar al familiei Szentivanyi se află între doi arbori seculari, in mijocul unei mici plantaţii de lângă Conacul Szentiványi.

Sursa parţială de text: salajeanul.ro