Conacul Geleji din Cuzăplac

Conacul Geleji din Cuzăplac

 

Conacul Geleji din Cuzăplac, este unul din conacele relativ bine păstrate din ținutul de jos al Țării Călatei, deoarece încă este locuit. A fost construit, cel mai probabil (nu am găsit date oficiale) la început de secol XIX. Din informațiile primite de la unul din actualii proprietari, doamna Ileana Varga, în vârstă de 88 de ani (în 2016), conacul ar fi fost construit de un avocat pe nume Șipoș. Acesta a vândut conacul unuia pe nume Weber, iar acesta din urmă l-a vândut nobilului Geleji Katona Gyula, de unde și numele conacului, datorită blazonului nobiliar existent pe fronton, din păcate distrus, dar am reușit identificarea lui.

Conacul încă păstrează elemente originale, cum ar fi: frontonul cu blazon, scările monumentale (în stare degradată – necesită urgentă restaurare), beciul și elemente de tâmplărie – uși, ferestre și podea.

Aici este blazonul și scrisoarea de blazon din 12.10.1522 – Regele Ludovic al II-lea

blazon geleji  blazon geleji 2

Cine a fost Geleji Katona Gyula?

Din toate informațiile culese până acum, GK Gyula s-a născut la Dej, în anul 1902 și a murit în anul 1923. Gyula este descendentul  lui Geleii (Katona) Istvan (1589- 1649),care a fost preotul de curte al principelui Bethlen, episcopul reformat al Transilvaniei, preotul militar al principelui Rakoczi Gyorgy (de aici supranumele Katona),apoi predicator de curte al principelui. Mulțumim Maria Roșu pentru informații!

Undeva pe dealul din spatele conacului, se spune că ar trebui sa existe piatra funerară sau un monument al lui Geleji Katona Gyula. Noi am găsit un monument mare, din păcate, răsturnat cu fața în jos. Nu știm momentan dacă este acela sau nu, până nu îl vom identifica.

Fiicele lui Gyula, Ilona și Erzsi au vândut conacul în anul 1948, la trei persoane diferite: Ileana Varga, Simo Ioan și Fabian Martin. Simo Ioan și-a vândut partea lui Brassai Alexandru, actual proprietar al aripii drepte din conac, iar Fabian Martin a dărâmat aripa stângă a conacului și a construit o casă în vecinătate, iar Ileana Varga încă deține partea centrală a conacului.

Pe scurt, actualii proprietari sunt: Ileana Varga – partea centrală și Brassai Alexandru – aripa dreaptă.

Conacul poate fi vizitat la cerere, printr-o simplă rugăminte la proprietari.

 

Aceasta  este singura fotografie pe care am gasit-o (probabil anii ’30) cu conacul întreg .

Conacul Geleji (6)