Cetatea Liteni / Lita

Cetatea Liteni (Cetatea Geczy, Cetatea Lita), este o cetate medievală construită la 3 km sud-vest de satul Liteni (în maghiară Magyarléta) din judeţul Cluj, pe o stâncă deasupra Văii Iara.

Atestată documentar din anul 1324 sub numele „Castrum Leta”, cetatea a avut un trecut foarte zbuciumat. În anul 1405 împăratul Zsigmond Luxemburgi (Sigismund de Luxemburg,1368-1437) a dăruit cetatea oraşului Cluj, mai târziu a împărţit moşiile cetăţii in trei părti: lui Jakcs Janos, lui Vana (un judecător) şi lui Laszlo (voievod de Beiuş). După moartea împăratului Sigismund de Luxemburg, cetatea a trecut mai întâi în proprietatea lui Losonczi Dezsö, iar mai târziu (după anul 1441) în proprietatea lui Herepei Márk. În anul 1456, Ioan de Hunedoara (Janos Hunyadi) a dăruit cetatea unei verişoare a lui Pongracz Janos (Csolnokosi Klara). Dupa ce familia acesteia s-a stins, cetatea a trecut succesiv în mâinile mai multor proprietari (Perenyi Orsolya, Corvin Janos, Balassa Ferenc, Artanhazi Bornemissza Boldizsar s.a.). A fost grav avariată ca urmare a exploziei magaziilor de pulbere din subteranele cetăţii la 12 februarie 1562, în urma unui asediu. În 1569 ruinele şi pădurile aferente din vecinătate au fost dăruite lui Geczy Janos care a facut cetatea din nou locuibilă, descendenţii lui locuind aici timp de un secol (până aproximativ în a doua jumătate a secolului al XVII-lea). Numeroase legende se leagă de numele Geczy (numele “Cetatea Geczy” vine din această perioadă). Nu există date precise asupra datei şi cauzelor abandonării definitive a cetăţii, dar este probabil că aceasta s-a petrecut în timpul luptelor Curuţilor conduşi de Francisc Rákóczi al II-lea la începutul secolului al XVIII-lea.

Pe Harta Iosefină a Transilvaniei din 1769-1773 (Sectio 094), cetatea apare sub numele de „Altes Schloß” (“Vechiul Castel”).

Asezare:

Ruinele cetatii (unele din cele mai pitoresti ruine medievale din Ardeal) se afla la cca 30 km sud-vest de municipiul Cluj-Napoca si la cca 30 km nord-vest de municipiul Turda, pe drumul dintre Luna de Sus si Buru, în apropierea cetatii aflându-se si statiunea Muntele Baisorii.

Acces:

Ajuns in Liteni (dinspre Cluj), faceti dreapta pe langa un magazin satesc, pe o straduta ingusta si urcati pana aproape la poalele padurii, unde veti da de o bifurcatie. Acolo faceti stanga tot pe drumul de pamant. Puteti merge pana aproape de ruine, daca aveti 4×4, iar daca nu, o plimbare pe jos (aprox.1 km). Panoramele sunt superbe!