Cetatea Ciorii sau Varjúvár / Kós Károly

Cetatea Ciorii sau Varjúvár este un castel în miniatură, cu o arhitectură aparte, realizat în mare parte din piatră, stă ascuns între dealurile Călatei, în micuţa localitate Stana, comuna Almaşu, judeţul Sălaj.

Casa a aparţinut renumitului arhitect Károly Kós ((1883-1977), de al cărui nume se leagă clădiri importante din Ţara Călatei – România şi Ungaria.

Construcţia are un acoperiș în două ape, cu pantă abruptă, iar turnul specific, în formă de cerc, este acoperit cu șindrilă. Arhitectul Kós Károly a proiectat absolut tot, de la clădirea în sine la fiecare ușă și fereastră, fiecare mâner și balama, într-un stil artistic.

Clădirea poartă amprenta caracteristică lui Kós Károly cu motivele arhitecturii populare. Pereții parterului nu sunt tencuiți, ci reprezintă o zidărie din piatră spartă, iar etajele sunt construite din lemn.

În prezent, clădirea este proprietatea unor persoane particulare, putând fi vizitată doar din exterior.

La Cetatea Ciorii se poate ajunge în două feluri: de pe drumul E 60 înainte de intrarea în Izvoru Crișului, dinspre Cluj, se face dreapta spre Nădașu, iar înainte de intrarea în sat aveţi un indicator la stânga pe un drum accesibil cu 4×4 sau maşină mică cu garda la sol ridicată, ori pe jos. Traseul nu este deloc greu. Efortul merită deoarece peisajul este superb. Drumul duce direct spre Halta Stana, iar înainte de haltă pe partea dreaptă, e casa ascunsă într-un pâlc de copaci. Mai simplu e însă de la Halta Stana, de la care se fac pe jos paroximativ 10 minute până la Cetatea Ciorii.