Cetatea Bologa, jud.Cluj

Cetatea Bologa din satul cu acelaşi nume, comuna Poieni, județul Cluj, păstrează ȋnca din măreţia unei cetăţi strategic construită ȋn urma cu 700 de ani.

Cetatea Bologa apare pentru prima data în acte oficiale în anul 1319. Ea a fost construită, cel mai probabil, la sfârşitul secolului al XIII-lea, peste râu de vechile ruine ale unui castru roman. Cu zidurile masive de piatră şi cele patru turnuri, Cetatea Bologa avea rolul de a ajuta localnicii să supravegheze drumul care duce de-a lungul Văii Crişului Repede.

Construcţia este cunoscută şi sub denumirile de  „Cetatea Sebeşului”, „Sebesvár” ori „Cetatea Hunyad”. Ridicată din piatră de râu şi amplasată pe un deal greu accesibil, Cetatea Bologa este una dintre cele mai vechi şi mai bine conservate clădiri de acest tip din întreaga Transilvanie. Cu o înălţime de peste 13 metri, turnul era amenajat pe patru niveluri, despărţite între ele de planşee din bârne groase de lemn. Accesul în turn se făcea pe o scară mobilă din exterior. Se mai păstrează şi ȋn prezent accesul prin interiorul zidului gros, pe o scară îngustă de piatră, pe care ȋncape o singura persoană. La nivelul al treilea se ajunge în spaţiul destinat locuirii propriu-zise, dotat cu două ferestre în nişe de şedere, un şemineu şi horn în zid. Al doilea turn, amplasat în partea opusă donjonului, are bază patrulateră şi pare să fi fost destinat unei porţi. În secolele XVI-XVII au apărut alte două turnuri semicirculare, folosite pentru armele de foc de toate calibrele. Interiorul ascunde construcţii utilitare şi, în mod sigur, vechea cisternă. Din secolul al XIV-lea şi până în secolul al XVII-lea, Cetatea Bologa a fost considerată o proprietate valoroasă, de care aparţineau numeroase sate, locuri de vamă, întinse locuri de păşunat şi chiar şi târgul de la Huedin. Pe domeniul cetăţii au fost semnalate chiar şi locuri de extracţie şi de spălare a aurului.

Regele Sigismund de Luxemburg a donat Bologa împreună cu Cetatea Bran lui Mircea cel Bătrân, după semnarea la Brașov a tratatului de alianță împotriva Imperiului Otoman, în 1399. Din cauza puterii economice şi strategice pe care o avea Cetatea Bologa şi în urma implicării ei în conflictele armate ale vremii, sultanul Mehmed al IV-lea a dat în 1669 un ordin pentru demolarea cetăţii. Acest ordin a fost retras ulterior datorită unei donaţii consistente făcută la Înalta Poartă.

Cu zidurile ei măreţe şi cu cele două turnuri rămase în picioare, Cetatea  medievală Bologa aminteşte şi astăzi de importanţa ei de odinioară. Ea poate fi considerată, fără exagerare, spectaculoasă în exterior şi grandioasă ȋn interior.