Castrul roman de la Gilău

Castrul roman de la Gilău se află pe domeniul castelului medieval din Gilău, în partea vestică a domeniului. Castrul a fost construit pentru apărarea oraşului roman Napoca (actualul oraş Cluj), situat la aproximativ 25 km, de o cohortă din timpul împăratului Traian (53-117).

Unitatea Ala Siliana, mutată aici din Panonia, a mărit castrul şi l-a întărit cu piatră. Aici a fost descoperită o diplomă militară din 21 iulie 164. Arheologii au identificat clar succesiunea între un castru de pământ şi lemn şi actualul castru de piatră. În timpul campaniilor de săpături s-au descoperit multe obiecte ceramice, catarame, pandative de harnaşament dar cel mai important a fost un tezaur monetar compus din 1170 denari romani din sec.II-III, cu piese de la Împăratul Marcus Aurelius (121-180) până la împăratul Marcus Iulius Philippus (198-249).

Starea actuală a castrului este mai mult decât o ruină total nepusă în valoare. Se pot vedea în teren urmele uneia dintre porţi şi zidul aferent acoperit cu pământ. Puţinele urme pot fi admirate în grădina castelului, iar accesul se poate face pe strada ce urcă pe dealul castelului.

Markerul de pe hartă indică exact locaţia.

Atenţie! Este proprietate privată