Biserica Reformată din Viştea

Biserica reformată din Viștea, comuna Gârbău, județul Cluj, datează din secolul al XIII-lea. Ea a fost construită după anul 1241 de către episcopul Petrus, în stil romanic.

Părțile originale de pe parte vestică, cum sunt poarta boltită sau rozeta au fost realizate în a doua parte a secolului al XIII-lea. Anul 1498, ce se poate observa pe piatra de închidere a boltei, indică anul restaurării bisericii.

Decorațiunile interioare din lemn sunt opera lui János Asztalos din Gilău (1699). Tot el a realizat şi corul vestic. Cele 120 casete din lemn de pe tavan și de pe amvon au fost realizate de maestrul sas clujean Lorenz Umling cel Bătrân. Vreme de 15 ani, acesta si fiii săi au lucrat la interioriul bisericii.

Conform cercetărilor, Scaunul lui Moise este datat la sfârșitul secolului al XV-lea. Orga a fost realizată de clujeanul Andreas Eitel ȋn jurul anului 1730, dar a ajuns în biserică cu cel puțin 30 de ani mai târziu. Pornind de la aceste date specialiștii presupun că a mai existat și o altă orga, înainte de cea actuală.

În interiorul bisericii, în 1985, cu ajutorul Comisiei Naționale Ungare de Protejare a Monumentelor, au fost scoase la iveală fresce realizate înainte de 1580.

Clopotnița de lemn este din 1760, iar clopotul datează din 1487 (de pe vremea regelui Matia Corvin).