Biserica Reformată din Văleni, jud.Cluj

Biserica reformată din Văleni/Magyarvalkó este un monument istoric din comuna Călăţele, judeţul Cluj. Edificiul a fost ridicat ȋn anul 1261 ȋn stil roman de către călugării franciscani.

In 1452, biserica a fost reconstruita în stil gotic. Aceasta este una dintre cele mai frumoase biserici din judetul Cluj şi din ţinutul etnografic Ţara Călatei. De pe dealul pe care a fost ridicată biserica, se deschide o panoramă superbă asupra zonei, cu vedere spre masivul Vlădeasa.

Ȋn interiorul clădirii se pot remarca zidurile fără picturi şi broderiile, specifice tradiţiei protestante. Plafonul este compus din renumitele casete de lemn, pictate cu diferite motive tradiţionale. Ȋn cimitir se află şi câţiva stâlpi funerari din lemn. O parte din ei marchează osemintele victimelor unui atac al tătarilor din secolul al XVII-lea.

Biserica este apărată de două ziduri şi de bastioane ce dateaza din secolul al XVII-lea.  Graţie fortificaţiei şi turnului, biserica i-a ajutat pe localnici să se apere, inclusiv când au năvălit tătarii. Pe peretele sudic al bisericii, chiar lângă intrarea principală, se află o frumoasă piatră funerară de epocă romană, precum şi “capul de tătar” din zidul de apărare.