Biserica Reformată din Sfăraş

Biserica reformată din Sfăraș, comuna Almașu, județul Sălaj, datează din secolul al XVI-lea.Ea a fost ridicată din pietrele cetății distruse de turci.

Edificiul a fost construit în perioada 1505-1510, cu sprijinul moșierului Veres János, a cărui piatră funerară a fost zidită în peretele bisericii. În timpul răscoalei conduse de Rákóczi al II-lea, biserica a fost distrusă aproape ȋn totaliate. Pe ruinele ei, în 1750, a fost construită actuala biserică. Casetele tavanului au fost realizate de Asztalos János și Umling Lőrinc.

Atât nava, cât și corul, sunt acoperite cu tavan casetat pictat. Tavanul compus din 56+12 casete a fost realizat, conform inscripției, în anul 1750 de către Lőrinc Umlig. Cealaltă casetă inscripțioantă conține un citat din Biblie. În ceea ce privește cromatica, se pot observa câteva culori dominante: roșu, negru, galbenu și verde. Casetele tavanului sunt decorate cu motive tipice artei transilvane: rozete, cununi de lauri, flori de acant, rodii și motivul buchetelor de flori așezate în ulcioare. Pe lângă reprezentările vegetale, se pot observa şi câteva reprezentări zoomorfe și antropomorfe: pelicanul ce-și hrănește puii cu propriul sânge, șarpele cu mărul pomului vieții, păsări, cocori, soarele și luna, precum și vulturul bicefal, simbolizându-l pe Hristos. Una dintre reprezentările foarte caracteristice meșterului este imaginea păsărilor negre, ciugulind struguri

Parapetul tribunei estice a fost realizat, cel mai probabil, în anul 1790, când majoritatea pieselor de mobilier au fost repictate de către fiii meșterului. În urma instalării orgii în anul 1849, casetele centrale au fost scoase, locul acestora fiind preluat de dulapul orgii.

Una dintre cele mai valoroase piese de mobilier ale bisericii este amvonul poligonal din lemn pictat. Masa Domnului, pușculița și tabla psalmurilor au fost realizate tot în anul 1750, de către Lőrinc Umling senior. Toate cele trei piese sunt prevăzute cu inscripții ce comemorează renovarea acestora de către frații Umling. Unica piesă care şi-a păstrat decorul original cu lalele este Masa Domnului. Biserica se mândrește cu o cupă de argint frumos ornată, ce datează din 1642. Cea mai veche cuvertură brodată a fost realizată în 1807.

La sud-vest de edificiu se află o clopotniță cu o structură din lemn. Aici se păstrează un clopot din anul 1475, decorat cu o inscripție cu minuscule gotice: Ad honorem sp(iritu)s sanctus a(nno) d(omini) mcccclxxv.Acesta este cel mai vechi clopot din zonă, el fiind turnat în 1475, pe timpul regelui Matias.