Biserica Reformată din Luna de Sus

Biserica reformată din Luna de Sus, comuna Floreşti, judeţul Cluj, a fost construită, cel mai probabil, în secolul al XIII-lea de coloniștii sași catolici.

După mai multe transformări, a ajuns la aspectul actual, dar păstrează și câteva părți originale, precum portalul sudic.

Atunci când reformații au preluat biserica, au desființat tavanul boltit și au vopsit în alb toți pereții. Turnul bisericii a fost construit în 1802. Tavanul format din 120 de casete pictate color, corul și decorul băncilor au fost realizate de cunoscutul Umling Lőrinc, în anul 1752. Aproape fiecare casetă a tavanului uriaș este unică, decorațiunile conțin motive florale sau desene tematice. Pe emblema centrală a coroanei amvonului se poate descifra anul 1750. Orga a fost realizată în anul 1826 la Oradea, probabil în atelierele renumitei fabrici Orszagh. În același an a fost construit și corul unde a fost montat instrumentul.

La intrarea în biserică privirile vizitatorului sunt atrase de frescele colorate. Acestea au fost descoperite sub stratul de var în anul 2009 de către istoricul de artă clujean Weisz Attila. Leganda spune că în 1722 exista în curtea bisericii o construcţie de lemn numită kaloda, în care erau închişi cei care săvârşeau fapte reprobabile şi erau condamnaţi la carceră de Presbiteriu (Consiliul Parohial al Parohiei Reformate), care avea drept de judecată. Tot aici erau inchise perechile care din diferite motive, vroiau să se despartă: pentru aceştia exista un singur pat, o singură masă, o singură farfurie şi un singur set de tacâmuri. După secolul al XVIII-lea, construcţia a dispărut.