Biserica Reformată din Huedin, jud.Cluj

Biserica Reformată din Huedin, judeţul Cluj este unul dintre cele mai impozante monumente din Ţara Călatei.

Ea domină centrul oraşului Huedin de peste şapte secole. Forma arhitecturală actuală a bisericii este rezultatul mai multor intervenţii succesive. La început, cel mai probabil în secolul al XVIII-lea, a existat o construcţie mai mică, sub formă de navă. Urmele de arsură găsite pe fundaţia zidului din nord provin, cel mai probabil, din timpul marii invazii tătaro-mongole din anii 1241-1242, care a afectat şi Huedinul.

Partea centrală a bisericii actuale a fost construită în secolul al XIV-lea, iar în secolul urmator, s-a adăugat turnul care reprezenta partea vestică a fortificaţiei. În 1483, prin grija familiei Bánffy, s-a ridicat partea de est, cu elemente specifice stilului arhitectonic gotic. În anul1661, dupa victoria de la „Podul Vinerii”, tătarii au asediat biserica, omorând mai multi huedineni adăpostiţi acolo. Biserica incendiată a stat în ruină mai bine de 30 de ani, fiind reconstruită abia dupa cutremurul din 1693. De atunci datează coiful cu galeria, turnuleţele-fială şi acoperişul. Un alt cutremur a afectat biserica în anul 1765, astfel că a fost nevoie să se reconstruiască peretele sudic al navei. Ȋn anul 1772 s-au adăugat şi cele doua porticuri în stil baroc de la intrări. Tavanul în stil gotic, afectat serios de cutremur, a fost înlocuit cu unul casetat, realizat de Lorincz Umling din Cluj. Tavanul reprezintă un calendar astrologic.

Orga de azi a fost realizată de marele meşter Kolonics István din Târgul Secuiesc în anul 1874, înlocuind vechea orga. Candelabrele realizate artistic din lemn simbolizează cele trei regiuni ale zonei Călata. Amvonul în formă de potir a fost sculptat în piatra de catre mesterul Kidei Sipos Dávid în anul 1751 pentru biserica din Drag, fiind adus la Huedin în anul 1969. În biserică se află mai multe plăci care amintesc de trecerea prin Huedin a unor personalităţi precum Petofi Sándor (poet şi revoluţionar paşoptist) şi Ravasz László (născut la Huedin, unde a slujit şi ca preot). Tot aici se află şi plăcile comemorative pe care sunt imortalizate numele eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale.

Biserica poate fi vizitată la cerere. Vizavi de biserică este casa parohială, de unde puteţi să cereţi să vizitaţi biserica sau, daca aveţi puţin noroc, veţi putea intra ȋn timpul slujbelor din timpul săptămânii.