Biserica Reformată din Dumbrava

Înconjurată de un gard de piatră, cu o poartă sculptată în lemn, biserica reformată din satul Dumbrava, comuna Căpuşu Mare, judeţul Cluj, a fost ridicată în anul 1831 pe locul fostei biserici, a cărei vechime nu este cunoscută.

Aspectul actual al bisericii datează din anii 1998-2000, când au fost făcute ultimele lucrări de renovare. Clădirea are un interior simplu, fără picturi pe pereți. Pereții sunt albi, iar mobilierul albastru, cu nelipsita orgă, specifică tuturor bisericilor reformate. Ceea ce atrage privirea celui care intră este candelabrul din grâu, acesta sugerând pâinea, adică trupul lui Hristos.

Tavanul casetat și pictat are inscripții datând din 1757 și 1771. Acesta provine de la biserica veche, la fel și coroana amvonului. Ambele sunt opera lui Umling Lörinc din Cluj. Una dintre inscripțiile tavanului este: „Acest tavan a fost construit din donația eclejiei din Dumbrava prin Koloszvári Asztalos Lőrinc în anul 1757.”

Pe parcursul secolului al XX-lea, au fost făcute lucrări de restaurare în mai multe rânduri. Au fost schimbate clopotele și mobilierul, turnul a fost reconstruit, dar s-au făcut şi reparații la orgă. Pe unul din pereții interiori este prinsă, la loc de cinste, o placă comemorativă pe care este scris numele eroilor căzuți în primul război mondial.

Astăzi pe băncile de lemn din biserică se găsesc pernițe confecționate manual, cu motive florale, făcute de către femeile satului, iar la orgă cântă de peste 20 de ani același om.