Biserica Reformată din Căpuşu Mic

Între secolele al XIII-lea şi al XIV-lea, pe dealul care se înalţă de pe malul drept al pârâului Căpuş, s-a ridicat o biserică de piatră, iniţial catolică.

După trecerea familiei nobiliare Gyerőffy şi a locuitorilor maghiari la curentul  calvin, biserica a devenit reformată. Ȋn prezent, aceasta se află pe teritoriul localităţii Căpuşu Mic din comuna Căpuşu Mare, judeţul Cluj.

În anul 1503, se construieşte corpul în stil gotic al lăcaşului, partea veche devenind naosul edificiului. Mai târziu, adică ȋntre anii 1742 şi 1764, au fost adăugate diferite elemente de arhitectură, mai ales în partea de vest a bisericii. În această perioadă s-a casetat şi tavanul, fiecare celulă fiind realizată şi pictată de către meşterul Lorenz Umling cel Bătrân.

În biserica reformată din Căpuşu Mic se pot admira elemente decorative pictate în secolul al XVIII-lea, deosebite fiind compoziţiile florale şi cele cu păsări negre ciugulind boabe de struguri în vie.

Într-o firidă din peretele de nord se află două morminte ale familiei Gyerőffy, datând din secolul al XVI-lea şi al XVII-lea, iar alături o cameră de rugăciune.