Biserica Reformată din Mănăstireni, jud.Cluj

Biserica Reformată-Calvină din Mănăstireni, judeţul Cluj este un monument valoros, cu arhitectură romanică. Aceasta a fost construită, cel mai probabil, curând dupa mijlocul secolului al XIII-lea, ca biserică-sală, cu tribuna pe latura vestică.

Uşa bisericii datează de dinainte de anul 1241. In preajma anului 1400, a fost initiata amplificarea edificiului prin adăugarea pe latura vestică a unui nartex flancat cu 2 turnuri. In realitate, nu a fost terminat decât turnul de nord-est, care păstreaza ferestre cu ancadramente originale. În secolul al XV-lea, absida romanica semicirculara a fost înlocuita cu o absida gotica poligonala. Tavanul si mobilierul de lemn pictat aparţin secolului al XVIII-lea. Faţada sudica a turnului sud-vestic se remarcă printr-un ceas solar şi două reliefuri romanice – unul reprezentându-l pe Arhanghelul Mihail ucigând balaurul, iar celălalt o tânără alăptând doi şerpi. Acesta din urmă mai este cunoscut sub numele de Madárleány (fata pasare – Melusina) şi este o sculptură unică ȋn Transilvania. Simbolistica acesteia este posibil să fie precrestină, dar încă ridică semne de întrebare. În afara acestor sculpturi, aici se mai gasesc şi doi lei funerari romani. Pe latura nordică este situată o rozasă romanică simplă, în forma „roţii Sfintei Ecaterina”.

Întreg ansamblul este rezultatul îmbinării armonioase a unor elemente aparţinând mai multor stiluri arhitectonice succesive (romanic, gotic, renascentist, baroc) şi transformă biserica din Mănăstireni într-unul dintre cele mai interesante monumente de arhitectură religioasa din Transilvania.

Ȋn curte există diferite morminte, printre care unul al unui conte Kemeny. Unul dintre membrii familiei Kemeny, Krisztina Kemeny de Mănăstireni, este stră-stră-stră-stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.