Biserica de piatră din Petrindu, jud.Sălaj

Odată ajuns în localitatea Petrindu, comuna Cuzăplac, jud.Sălaj, veți găsi una din cele mai vechi și frumoase biserici medievale de piatră din Sălaj și întreg ținutul Țării Călatei.

Datorită eforturilor preotului reformat Korosi Laszlo Ladislau, care slujeşte în parohia reformată din Petrindu încă din 1976, biserica a fost restaurată și adusă la aspectul inițial.

Aparţinând comunei Cuzăplac, ce înregistra la ultimul recensământ mai puţin de 2.000 de locuitori, Petrindu este o mică localitate care numără în jur de 500 de suflete, din care 200 de ortodocşi români şi vreo 300 de reformaţi maghiari. O mână de oameni care, aşa cum spune şi preotul reformat Korosi Laszlo, trăiesc dintotdeauna în bună înţelegere.
Interiorul este frumos ornamentat, in special tavanul casetat cu 54 de casete de lemn realizate in anul 1713, in stilul caracteristic bisericilor din Țara Călatei.

Turnul-clopotniță acoperit cu șindrilă este în grădina bisericii. Poarta bisericii a fost sculptată în 1855.

Biserica este un monument cu o valoare greu de estimat din pricina picturilor şi a tavanului bine păstrat de-a lungul secolelor.

Casetele pictate de pe tavanul bisericii sunt unicat. Nu există nici în Transilvania, dar nici în Ungaria astfel de pictură a casetelor, aceasta fiind singura lucrare a artistului Zilahi Asztalos Istvan, realizată în 1713. Casetele sunt pictate cu ornamente florale în stil renascentist. În anii 1769-1770, când biserica a fost lărgită cu câte un metru pe latura dreaptă şi cea stângă, vestitul tâmplar şi pictor Umling Lorincz şi fiul său Janos au mai pictat trei rânduri de casete pe tavan şi casetele galeriilor.

Biserica se remarcă şi prin orga datând din 1858 şi prin clopotniţa de lemn anexată, realizată în jurul anului 1700, cu o frumoasă poveste despre convieţuirea dintre românii şi maghiarii din micuţa comunitate, pe care preotul o rememorează cu nostalgie. În Sălaj, doar la Sfăraş mai este aşa o biserică cu clopotniţă. Bisericile, majoritatea sunt construite cu turn pentru clopotniţă.
Biserica poate fi vizitată in fiecare zi. Preotul Korosi Laszlo Ladislau (locuiește vis-avis de biserică) este și proprietarul frumoasei pensiuni Magnolia din localitate.

Text: Laura Călugăr şi culegere din articolul scrise de Sebastian Olaru / Magazin Sălăjean / Biserica de piatră din Petrindu, atracţie pentru turişti din întreaga lume.