Biserica de lemn din Nadășu

Biserica de lemn din Nadășu, comuna Izvoru Crișului, este construită în 1720 cu fonduri de la credincioşii din sat. Meșterii constructori au fost: Ghiran Ioan, zis al Surdului, cu fiul său, tot Ghiran Ioan.

Lăcaşul a fost ridicat din lemn de stejar, pe un fundament de piatră. Unele elemente din lemn (bârnele transversale ale naosului şi ancadramentul fostei uşi de acces) au fost sculptate. Biserica are formă de navă cu un turn clopotniţă ţuguiat şi respectă fidel stilul maramureşan.

În anul 1862, naosul bisericii a fost mărit cu 3 metri și pronaosul cu 1 metru. Partea prelungită a bisericii a fost pictată în anul 1890 de către un pictor de la Mănăstirea Nicula. În anul 1930 a fost restaurată. Nefiind atestată ca monument istoric în timpul comunismului şi fiind într-o stare avansată de degradare, în anul 1988 biserica a fost restaurată din nou și acoperită cu tablă.

La intrarea în cimitir și la biserică există o portiță din stejar, decorată cu motive geometrice (rozete) și cu motivul „vrejul viței de vie” stilizat, dar, din păcate, cu acoperișul distrus. În 1988, biserica a fost acoperită cu tablă, aşa că aspectul său estetic a avut de suferit.

Pictura de pe bolți și de pe pereții laterali este foarte veche şi are o valoare artistică greu de estimat. Pictura interioară se compune din două ansambluri distincte ca realizare şi epocă de execuţie. Pictura mai veche, din partea vestică a naosului, probail că a fost realizată de Dimitie Ispas. Pictura mai nouă, din estul naosului, a fost realizată în anul 1890 de către Dionisie Iuga din Nicula.

În patrimoniul Bisericii de Lemn din Nadăşu sunt incluse şi câteva icoane vechi. De mare valoare este una dintre cele două icoane pe lemn de secol XVI, reprezentând Adormirea Maicii Domnului.