Biserica de lemn din Mierţa, jud.Sălaj

Biserica de lemn este situată în liniştitul şi pitorescul sătuc Mierţa, comuna Cuzăplac, jud.Sălaj – la marginea de nord-estul a Ţării Călatei.

Biserica veche de lemn cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din parohia Mierța a fost construită în anul 1857 prin contribuția credincioșilor, la îndemnul preotului de atunci Gheorghe Meseșan. Anul a fost notat de preot pe fila uneia din cărțile de cult din patrimoniul parohiei. La bază este biserică greco-catolică, devenită ortodoxă pe la mijlocul secolului 20. Mărturie stau tabloul de mare valoare de deasupra altarului şi piatra funerară a preotului greco-catolic Georgiu Meseşianu (1832 – 1878).
Biserica nu mai figurează pe noua listă a monumentelor istorice, dar este reprezentativă pentru tipul de bisericuţe de lemn de la mijlocul secolului 19 şi deţine mai multe obiecte valoroase de patrimoniu cum ar fi: uşile împărăteşti foarte frumoase pe care sunt reprezentaţi evanghelişti şi îngeri, tablouri (Fecioara Maria şi Cina cea de Taină) şi mai multe obiecte de cult (straie preoţeşti, clopoţei de liturghie, cărţi de cult, etc.) O altă piesă valoroasă este piciorul mesei altarului, sculptat dintr-un trunchi de stejar.
Azi bisericuţa este păstorită şi îngrijită de tânărul preot Mihai Văran şi de cei câţiva enoriaşi ai satului. Starea avansată de degradare a construcţiei a necesitat construcţia unei mici clopotniţe de lemn pentru a nu se prabuşi turnul bisericii când sunt trase clopotele.

Vizitarea bisericuţei (cât va mai ţine) se poate face prin contactarea preotului Mihai Văran la casa parohială din sat.