Biserica de lemn din Fildu de Sus

Localitatea Fildu de Sus din comuna Fildu de Jos, judeţul Sălaj, se mândrește cu o biserică superbă de lemn, construită în 1727.

Este una dintre cele mai bine păstrate biserici de lemn din județul Sălaj, care impresionează prin frumusețe, încadrare în peisaj și liniștea din jur. Edificiul este renumit pentru turnul foarte ascuțit, care atinge 40 de metri.Turnul are patru turnulețe, ceea ce înseamnă că satul a avut mai demult drept de judecată. Biserica are fundație ridicată din piatră și este acoperită cu șindrilă. Pictura a fost realizată în 1856 și este foarte bine conservată, dar pictorul a rămas necunoscut.

Pictura încântă orice privitor printr-o cromatică ȋn care domină roșu-purpuriu și foarte des înviorată cu flori. Sunt redate scene din Vechiul și Noul Testament sau sunt pictați sfinți și mucenici. Pronaosul este despărțit de naos printr-un perete parțial decupat, iar trecerea se face printr-o ușă a cărei ancadrament este din lemn decorat.

Ultima renovare a lăcaşului de cult a fost efectuată în perioada 1988-1999.

În anul 2015 şi 2016 s-au efectuat lucrări de amenajare, acces turişti şi împrejmuire, printr-un proiect pe fonduri UE, lucrări complet neadecvate şi de prost gust pentru un asemenea monument istoric.  Fotografiile sunt realizate in anul 2014.