Biserica de lemn din Agârbiciu

Biserica de lemn din Agârbiciu, comuna Căpușu Mare, județul Cluj, datează din secolul al XVII-lea. Aceasta a ȋnlocuit o biserică şi mai veche.

Clădirea este făcută din bârne de stejar, pe o fundație de piatră. Pronaosul este superb decorat cu motive specifice zonei: rozete, dinți de lup, cruci. Pictura interioară a bisericii de lemn din Agârbiciu este opera meșterului zugrav Dumitru Ispas din Gilău, conform unei inscripții din naos.

În patrimoniul bisericii se mai păstrează: icoane pe sticlă realizate în secolul al XIX-lea în centrul de la Nicula, precum şi o Răstignire și alte două icoane pe sticlă realizate în a doua jumătate a secolului XVIII-lea. De la prima biserica s-a pastrat un triptic (o icoană-obiect de cult mai deosebită, formată din trei panouri, unul central și două laterale, legate prin balamale, a cărei funcționalitate trimite la serviciile religioase practicate în pelerinaje sau procesiuni) vechi din anul 1555. Alături de cel care a aparținut bisericii de lemn din Bica (judetul Cluj ), acesta este unul dintre cele mai valoroase din țară.