
Cetatea de la Bolic (Cetatea de pământ)
"Cetatea de pământ" sau "Cetatea de la Bolic", aflată în cătunul Cetatea Veche (Bolic), aparținător de orașul Huedin, își are începuturile în perioada Hallstattiană și este una din cele mai întinse fortificații din această perioadă.

Arborele Sequoia din Rogojel
Cel mai impunător arbore din Munții Apuseni a fost plantat de către Gal Silvestru, un baron ungur, acum mai bine de 100 de ani. Rezervația forestierã Arborele de Sequoia este situatã pe "Dealul Domnului", în comuna Sãcuieu, satul Rogojel.

Horaița Vlădesei / Horaițele Sâncraiului
Zona denumită horaițe (horaiță = regionalism, în sensul de dealuri, zone accidentate, fânațe) aflată la poalele Vlădesei și străjuită de înălțimea Horaița (1078 m) la sud, satul Sâncraiu la nord, Călata la est și Alunișu la vest, este foarte atractivă.

Conacul Geleji din Cuzăplac
Conacul Geleji din Cuzăplac, comuna Cuzăplac, județul Sălaj, este unul din conacele relativ bine păstrate din ținutul de jos al Țării Călatei, deoarece încă este locuit. A fost construit, cel mai probabil (nu am găsit date oficiale) la început de secol XIX.

Cascada Păniceni
Cascada Păniceni este mai puţin cunoscută turiştilor. Ea se află între două stânci masive (pereţi verticali) care marchează intrarea în Cheile Păniceniului. Cascada este formată de pârâul Păniceni şi are o înălţime de 8-9 metri.

Cheile Păniceniului
Cheile Păniceniului (sau Cheile Păniceni, Defileul Păniceni) reprezintă o arie naturală stâncosă, cu statut de rezervaţie naturală, situată pe cursul inferior al pârâului Păniceni, la sud de satul Păniceni (comuna Căpuşu Mare, judeţul Cluj).

Biserica Reformată din Vlaha
Biserica reformată a localității Vlaha din comuna clujeană Săvădisla a fost construită în 1821, după ce în 1749 groful Haller György și văduva lui, Csáki Zsigmond, au tranșat disputa dintre catolici și reformați în favoarea catolicilor.

Biserica Romano-Catolică din Vlaha
Biserica romano-catolica din Vlaha, comuna Săvădisla, judeţul Cluj, a fost construită ȋn secolul al XIV-lea. Aceasta este un edificiu modest, ȋnsă extrem de valoros.

Muzeul Satului din Săvădisla
Cele peste 400 de exponate provin din 17 localități din ținutul Călata. Cu ajutorul obiectelor de mobilier, al porturilor populare și al obiectelor gospodăriilor țărănești, vizitatorii pot vedea şi ȋnţelege traiul de odinioară din această zonă.

Biserica Reformată din Săvădisla
Primele însemnări despre biserica din Săvădisla, judeţul Cluj, provin din 1332. Pe timpul pătrunderii noii religii, credincioșii catolici medievali au devenit reformați, împreună cu lăcașul de pe dealul cimitirului, biserica fiind ulterior demolată.

Biserica Ortodoxă din Floreşti
Biserica ortodoxă (fostă greco-catolică) din Floreşti, judeţul Cluj, are formă de navă dreptunghiulară, cu suprafaţa de 395 mp şi a fost construită ȋntre anii 1830 şi 1834 din piatră adusă cu carele din cariera Baciu.

Cetatea Fetei din Floreşti
Cetatea medievală de la Florești (Cetatea Fetei) se găsește nu departe de limita de vest a orașului Cluj, pe teritoriul administrativ al comunei Florești, pe Dealul Lazului – aprox. 600 m înălțime.

Biserica de lemn din Tăuţi
Biserica de lemn din Tăuți, comuna Floreşti, județul Cluj, este un monument istoric și de arhitectură din secolul al XVIII-lea.

Biserica Romano – Catolică din Floreşti
Biserica romano-catolică din Floreşti, judeţul Cluj, este amintită pentru prima dată ȋn 1342. Edificiul a fost ridicat din piatră, ȋn stilul gotic târziu.

Biserica Reformată din Luna de Sus
Biserica reformată din Luna de Sus, comuna Floreşti, judeţul Cluj, a fost construită, cel mai probabil, în secolul al XIII-lea de coloniștii sași catolici.

Defileul Căpuşului
Defileul Căpuşului se situează pe cursul mijlociu al Pârâului Căpuş (Valea Căpuşului), între localităţile Bedeciu şi Căpuşu Mic (judeţul Cluj). Arealul desemnat de defileu este unul protejat, având un statutul de rezervaţie de inters local (judeţean).

Barajul şi lacul de la Valea Drăganului
Barajul Drăgan, cunoscut şi sub denumirea de Barajul Floroiu, asigură retenţia apelor râurilor Drăgan şi Sebeşel, fiind amplasat imediat în aval de confluenţa celor două râuri.

Biserica Romano – Catolică din Huedin
Prima biserică a localității Huedin a fost construită, cel mai probabil, în secolul a XIII-lea. Ea este atestată din 1332 ca biserică parohială.

Cascada Vălul Miresei
O impresionantă cădere de apă, cu o înălțime totală de peste 30 m, Cascada Valul Miresei sau Cascada Răchițele reprezintă cel mai popular obiectiv turistic din zonă.

Masivul Lespezi – Răchiţele
Reprezentat de un impunător perete vertical al cărui altitudine maximă atinge 1000 -1100 m, Masivul Lespezi limitează partea stângă a Cheilor Stanciului, oferind unul dintre cele mai accesibile puncte de belvedere din zonă.

Biserica de lemn din Bălcești
Biserica de lemn din Bălcești, comuna Căpușu Mare, județul Cluj, datează din anul 1751. Înaintea acestei biserici, aici a existat doar o clopotniță, credincioșii fiind nevoiți să meargă la biserica din Dângău Mic.